bener

  Nedjelja Caritasa u katedrali

  (Gospić, 16.12.2012.M.Č.) - Današnju koncelebriranu svetu misu koju je vodio msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup započeo je prigodnim riječima vlč. Luka Blažević, ravnatelj Biskupijskog Caritasa.
  Naime, danas je Nedjelja Caritasa i tom prigodom na misu u gospićku prvostolnicu došlo je deset potrebitih obitelji s cijelog područja Gospićko-senjske biskupije kojima je dodijeljena jednokratna pomoć od 2500 kuna koje je uz Caritas i Gospićko-senjsku biskupiju osigurala i Hrvatska katolička misija iz Švicarske i fra Branko Radoš.
  Vlč. Blažević je vjernike u katedrali pozvao da pomognu rad Caritasa prilozima u hrani ili od ponedjeljka dobrovoljnim radom u skladištu jer se za potrebite obitelji priprema 500 paketa za Božić. Istakao je i nogometnu utakmicu između veterana specijalne policije i Devete gardijske na kojoj je bio prihod 20 tisuća kuna koji je namijenjen Udruzi oboljelih od malignih bolesti Vila za Liku. Caritas je i najmlađe vjernike koji su bili na misi darivao paketićima bombona. 

  POMOĆ ZA DESET OBITELJI
  Obitelji koje su nazočile misi, a dobile su potporu Caritasa na misi je prozvala Ivana Bilen, zaposlenica Caritasa, to su slijedeće obitelji:
  Marija Nikšić , Gornji Nikšić 62. Teško je i opisati tragediju koja se dogodila ovoj ženi i njenoj djeci. Obitelj je putovala 4. srpnja prošle godine i uslijed teške prometne nesreće otac Robert (34) je poginuo, a djeca Karlo (9) i David (5) teško su ozlijeđeni. Nakon 14 mjeseci poslije Marija je putovala sa svojom djecom, bratom Milom (41), šogoricom Biserkom (51) i njihovom kćerkom Martinom (11). Ponovno su doživjeli tešku prometnu nesreću u kojoj su poginuli Mile, Biserka i njihova djevojčica Martina. Karlo i David teško se ozlijeđeni i dosada bili su podvrgnuti nizu operacija.
  Zoran Zorić, Budačka 3 ,Gospić. Zoran je hrvatski branitelj, dragovoljac domovinskog rata u mirovini. Samohrani je otac malodobnog Ivana (15). Njegova supruga Ana ranjena je pri granatiranju Zagreba, brinula se za obitelj od svog frizerskog zanata. Oboljela je i preminula od zloćudnog tumora 29. lipnja ove godine. Ana je u Gospiću bila omiljena kao žena velikog srca i prekrasnog osmjeha. Kao članica Udruge Vila za Liku - oboljelih i liječenih od malignih bolesti, često je pomagala drugima.
  Tomislav Brkljačić, Osječka 10, Gospić. Tomislav (35) i Ivana (32) Brkljačić, roditelji su dvoje djece Karla (9) i Tamare (4). Karlo boluje od cerebralne paralize. U obitelji jedino je zaposlen otac i teško podmiruju sve troškove Karlovog liječenja.
  Vesna Blažan, Marka Mesića 4, Udbina. Vesna je majka četvero djece: Viktorija (12), Pero (11), Klaudija (5) i ove godine rođeni Toni. Otac Anto (40) u prosincu prošle godine zadobio je težak udarac drveta u glavu. Nakon toga proveo je 8 mjeseci u komi. Nažalost organizam nije izdržao i 10. kolovoza ove godine Anto je preminuo. Najmlađi sin Toni imao je tek 5 mjeseci kad je ostao bez tate.
  Ilija Kuprešak, Smiljan 15/2b, Smiljan. Ilija (38) i supruga Marica (35) ponosni su roditelji petero djece: Ante (14), Antonela (12), Ivona (8), Marko (3) i Petar (2). Oba roditelja su nezaposlena, a Ilija povremeno radi na građevini i tako prehranjuje mnogobrojnu obitelj. Dječak Ante rođen je kao dijete s posebnim potrebama i uslijed višegodišnjeg liječenja došlo je do liječničke pogreške zbog koje je i danas hospitaliziran. Majka je s njim u bolnici kad god uspiju skupiti za troškove puta.
  Josip Samarđija, Pašin potok 164, Cetingrad. Josip (57) hrvatski je branitelj, sa suprugom Anđelom (39) imaju troje djece: Josipa (18), Marina (11) i Renata (6) ponos su obitelji. Sva djeca školske su dobi i roditelji vrlo teško podmiruju sve životne troškove. Uz Josipovu borbu sa PTSP-om i Anđela se bori sa gotovo potpunom sljepoćom. Na listi je čekanja za transplantaciju rožnice, a za bržu operaciju potrebno joj je 25.000 kuna koje ova skromna obitelj nema.
  Josip Špehar, Čatrnja 158, Rakovica. Josip (32) i Ružica (33) roditelji su Davida (7) g. i Maria (4). Oba djeteta teško su bolesna. Mario je slijep i još ne hoda. David ima velika oštećenja mozga i pohađa govorne vježbe. Oba roditelja su nezaposlena. U životnoj borbi pomažu im dobrotvori.
  Gordana Potnar, Kosinjska bb, Lički Osik. Gordana (29) i Ivan (36) imaju dvoje djece Anamarija (9) i Marija (7). Mlada mama Gordana oboljela od maligne bolesti - raka dojke. Do sada je pretrpjela tri operacije, odstranjene su joj dojke, te terapije imunozračenja i kemoterapiju. U obitelji je zaposlen samo Ivan, čijom plaćom nisu mogli pokriti sve troškove liječenja, pa je obitelj i kreditno zadužena.
  Ivan Bukovac, Kuterevo 65/186, Švica. Ivan (52) i Anka (48) roditelji su devetero djece: Anita, Željko, Danijel, Miroslav, Ivana, Martina, Maja, Marina i Josip. Jedini u obitelji zaposlen je otac Ivan koji nastradao prilikom restauracije katedrale. U nesreći je ostao bez tri prsta na ruci. I danas je na bolovanju.
  Franjo Luketić, Zagorje 54 a, Zagorje Ogulinsko. Franjo (55) i supruga Marica (46) roditelji su petero djece: Ivan (27), Nives (22), Ana Marija (10), Veronika (16) i Emanuela (6). Emanuela boluje od Daunovog sindroma, dijete je koje ne govori i ne hoda. Roditelji troše puno novca na razna ličenja i terapije kako bi joj pomogli. Ivan je završio studij teologije i radi kao vjeroučitelj u školi. (http://www.licke-novine.hr) 

  E-mail

  Pretraživanje stranice