bener

  Umrla dr. Manja Mandica Kovačević

  fotografija iz Katedrale kada se prof. Manje Kovačević
uključila u devetodnevno naviještanje Riječi Božje - čitanja Biblije
uoči Blagovijesti 2010. u povodu 10. obljetnice osnutka G-S biskupije.

  (GOSPIĆ, 6.3.2011.) - Večeras je u svojoj kući iznenada preminula poznata gospićka profesorica i doktorica znanosti Manja Mandica Kovačević rođena Frković. Manja, kako su je zvale brojne generacije gospićki studenata za učitelje i nastavnike, umrla je u 82. godini. Potječe iz obitelji Frkovića, i to Gucinih iz Gospića i Ličkog Novog. 
  Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Gospiću gdje je maturirala 1949. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala hrvatski jezik 1954. Kratko radi u Gospiću na gimnaziji, zatim godinu dana u Kutini. Ponovno dolazi u Gospić predaje dvije godine na gimnaziji i na Nastavnom centru izvanrednog studija Više pedagoške škole Zagreb. Za predavača na Pedagošku akademiju u Čakovec odlazi 1962. Godinu dana kasnije izabrana za profesora više škole i dolazi na Pedagošku akademiju u Gospiću gdje je predavala više kolegija na nekoliko studijskih grupa. Doktorirala teoriju književnosti 1980. Prva doktorica znanosti na Pedagoškoj akademiji u Gospiću.
   Od 1982. do 1984. član Komisije za obranu doktorske disertacije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Znanstveni istraživač i savjetnik Republičkog komiteta za znanost, tehnologiju i informatiku od 1986. Sudjelovala u tri znanstvena državna projekta. Napisala brojne recenzije knjiga i udžbenika, objavila preko 60 radova u znanstvenim i stručnim časopisima. Surađivala u Školskim novinama Zagreb, Ličkim novinama Gospić i brojnim zbornicima. 
  Plaketu Likanala dobila 1976., državnu nagradu Ivan Filipović 1982., odličje Red Danice hrvatske s likom Antuna Radića i Javno priznanje Ličko-senjske županije 1998., Priznanje Grada Gospića 2000., Priznanje Sveučilišta u Rijeci, Visoka učiteljska škola u Gospiću, za poseban doprinos Visokoj učiteljskoj školi 2003. Dobitnica brojnih priznanja i zahvalnica. 
  Objavila je tri knjige: 1. Obrada pejzaža u književnom djelu (1974.), 2. Književno metodička motrišta (2001.) i 3. Na najvišem valu (2010). 
   
  Posljednji ispraćaj profesorice Manje bit će sutra, u utorak, u 15 sati na groblju Sv. Marije Magdalene u Gospiću. Komemoracija će biti u 11 sati u prostorima Učiteljskog fakulteta u Gospiću - zgrada stare gimnazije u Starčevićevoj. (MAČ)

  E-mail

  Pretraživanje stranice