bener

Udbina

STUTTGART/MUENCHEN: Koncerti za izgradnju CHM

(Muenchen, 6. 2. 2010. - IKA) Bogatim zabavno-glazbenim programom koji je u Schrannenhalle u Muenchenu okupio oko dvije i pol tisuće hrvatskih iseljenika otvoreni su 6. veljače Stepinčevi dani. Dolaskom fra Tomislava Dukića na mjesto voditelja te hrvatske katoličke misije godine 2003., hrvatski vjernici započeli su slaviti blagdan blaženog Alojzija Stepinca, a ove godine u program proslave Stepinčeva uključen je i humanitarni koncert za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.


Stoga je Stepinčeve dane u Muenchenu otvorio gospićko-senjski biskup Mile Bogović te predstavio projekt izgradnje Crkve hrvatskih mučenika. "Među našim brojnim mučenicima kroz povijest svakako kao neugasivo svjetlo svijetli lik našeg blaženog kardinala Stepinca. Sa svim našim hrvatskim velikanima povezana je i Crkva naših mučenika na Udbini", istaknuo je biskup Bogović. Prikazao je slike Crkve hrvatskih mučenika koja je još u izgradnji, ističući kako je projekt izgradnje nastao kao potreba da se iskaže zahvalnost svima onima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske. "Treba vidno iskazati ali i probuditi taj ljudski i kršćanski osjećaj zahvalnosti i to svima koji su sačuvali kršćanstvo na tom prostoru i žrtvovali se za narodnu slobodu, počevši od starokršćanskih mučenika pa sve do današnjih pokoljenja", rekao je biskup. Na pragu trećeg tisućljeća papa Ivan Pavao II. pozvao je sve narode da popišu i časte svoje mučenike. Potaknuti tim pozivom, odlučili smo obilježiti mjesto krbavske tragedije i s njim povezati i naša druga povijesna stradanja. I tako je nastala ideja da se na Krbavi gradi spomenik zahvalnosti našim stradalnicima, da se gradi Crkva hrvatskih mučenika.
Zabavni program započeo je nastupom mnogobrojnih misijinih skupina, dječjeg zbora Hrvatski slavuji, Tamburaškog orkestra, Zbora mladih od 7 do 11 razreda, klape Croatia, ženske vokalne skupine Lira, folklorne skupine A fra Andrija Kačić Miošić, folklorne skupine B fra Andrija Kačić Miošić, folklorne skupine Narodni vez, folklorne skupine dječjeg folklora Bijeli golubovi od 3 do 6 godina kao i od 7 do 12 godina. Nastupili su i učenici koji pohađaju hrvatsku dopunsku školu u Muenchenu.
Humanitarni koncert održan je i u HKM Stuttgart u petak 5. veljače. "Drago mi je da sam se u Stuttgartu i Muenchenu mogao susresti s hrvatskim iseljenicima i da sam im mogao iznijeti svoje misli o Crkvi hrvatskih mučenika. Zahvaljujem se fra Nediljku Brečiću i fra Tomislavu Dukiću, voditeljima misija koji su omogućili da se održe koncerti, kojima je još jednom povezana iseljena i domovinska Hrvatska. Posebno mi je drago da su u Muenchenu dani blaženog Alojzija Stepinca povezani s našom Crkvom hrvatskih mučenika, jer je Alojzije Stepinac naš velikan koji će nam uvijek biti nadahnuće. Oduševljen sam ovim muenchenskim skupom, jer vidim da su i mladi naraštaji uključeni u život zajednice, a kada se mladi uključe onda se ne trebamo bojati za našu budućnost", izjavio je biskup Bogović.
Prethodni dan koncert je odrzan u Stuttgartu.

 

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice