bener

Gospić

Gospić

VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOSPODNJE

Gospić, 18.4.2019. 

Na Veliki četvrtak, 18. travnja 2019.  Misu Večere Gospodnje,kao obljetnicu Isusove prve mise, ustanovljenja Euharistije, sakramenta svetog reda i Posljednje večere koju je blagovao sa svojim učenicima,u 18,00 sati u gospićkoj katedrali, predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u zajedništvu s biskupom u miru mons. Milom Bogovićem, generalnim vikarom mons. Marinkom Miličevićem, tajnikom i kancelarom biskupije preč. Mišelom Grgurićem, domaćim župnikom preč. Mariom Vazgečem, vlč. Zlatkom Sušićem, uz asistenciju đakona vlč. Maria Kralja, bogoslova i sjemeništarca. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića.

Continue Reading

Ispis E-mail

VELIKA SRIJEDA - MISA POSVETE ULJA

Na Veliku srijedu, 17. travnja 2019. u gospićkoj katedrali okupili su se biskup u miru mons. Mile Bogović, svećenici i redovnici Gospićko-senjske biskupije i koncelebrirali Misu posvete ulja koju je predvodio biskup ordinarij mons. Zdenko Križić, uz asistenciju đakona, bogoslova i sjemeništaraca. Biskup je u propovijedi istaknuo da je ovo poseban dan za svećenike u kojem zahvaljuju Bogu na daru euharistije i svećeništva. Ne možemo ga slaviti zajednički sutra na Veliki četvrtak, jer su svećenici na taj dan zauzeti u svojim župama. Potom je za razmišljanje izdvojio između Isusovih učenika prvog Isusovog svećenika, svetog Petra, usredotočujući se, ponajprije na njegovu poznatu slabost, zataju te nastavio:

Continue Reading

Ispis E-mail

CVJETNICA U GOSPIĆU

Gospić,14.4.2019.

Na Cvjetnicu, obred blagoslova maslinovih i drugih zelenih i cvjetnih grančica počeo je u 9,30 sati ispred crkve Sv. Ivana Nepomuka, a predvodio ga je biskup u miru mons. Mile Bogović, u zajedništvu sa župnikom preč. Mariom Vazgečem, đakonom vlč. Mariom Kralj, bogoslovima Domagojem i Brunom, sjemeništarcem Markom. Odatle do katedrale krenula je procesija u kojoj je sudjelovao veliki broj župljana. U katedrali su nakon procesije slavili sv. misa na kojoj su župnik Vazgeč, bogoslov Bruno i pjevači po ulogama čitali Muku Isusovu.

     Biskup Bogović se u propovijedi osvrnuo na Evanđelje prve korizmene nedjelje o Isusovom boravku četrdeset dana u pustinji, gdje ga je iskušavao đavao. Napasnik navodi Isusa da se priključi na njegov sustav – te traži slavu u svijetu i od svijeta, da mu to bude način života. Krist odbija put traženja slave od svijeta.

Continue Reading

Ispis E-mail

28. obljetnica pogibije Josipa Jovića

U nedjelju 31. ožujka na Plitvicama je održana komemoracija na 28. obljetnicu smrti prve žrtve u Domovinskom ratu, redarstvenika Josipa Jovića. Uz vojnog biskupa Jurja Bogdana, komemoraciji je nazočio državni vrh na čelu s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministrima unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, hrvatskih branitelja Damir Krstičević, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirkom Šundovom kao i predstavnicima brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Posebno valja spomenuti Udrugu Posebne jedinice policije Kumrovec 1990, Postrojbe za posebne namjene Rakitje odnosno Tigar 90/91. I ATJ Lučko.  Molitvu za poginulog Josipa Jovića predvodio je vojni biskup Jure Bogdan u suslavlju  biskupskog vikara za pastoral MUP-a i redarstvenih službi RH fra FraneMusića, dok je pjevanjem svečanost uzveličala Klapa MUP-a "Sv. Mihovil". 

            „Događaj na Uskrs pred 28 godina izgleda kao da je bio jučer. Sjećanja ne blijede, uspomene se ne brišu i duboko su upisane u naše srce i našu dušu. Puno poštovanja prema Josipu Joviću i svima koji su u dramatičnom trenutku našeg naroda odlučno stali na branik naše domovine, istaknuo je biskup Bogdan. Pucnji u Josipa bili su pucnji u hrvatsku državu koju smo stoljećima željeli, no pucnjima se Uskrs ne može ubiti. Biskup je zatim podsjetio na pismo sućuti i ohrabrenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obitelji poginulog Josipa Jovića. Za sve nas je zbog smrti Josipa Uskrs postao Veliki petak a on je ostao u svima nama, u hrvatskoj slobodi, zaključio je biskup Bogdan te predvodio molitvu za Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje. 

            O povijesnim događajima pred 28 godina govorio je sudionik Zdravko Lončar poručivši da ne smijemo dozvoliti obezvrjeđivanje žrtava i domovine  a na javnim osobama je da više urade za prosperitet zemlje. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio da će akcija Plitvice i žrtva Josipa Jovića uvijek ostati mjesto velikog ponosa. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je događaje pred 28 godina nazvao krikom za slobodu i jezgru stvaranja slobode Hrvatske. Bez žrtve Josipa Jovića i branitelja ne bi bilo hrvatske države niti članstva u NATO-u i EU. Prekinimo defetističke trendove u prosperitet i ponos, zaključio je predsjednik Vlade. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poručila da ponosno obilježavamo ovaj ponosni dan kada je Hrvatska nakon Pakraca dobila i drugu pitku uz pomoć policije, jezgre kasnije hrvatske vojske. Stvaranje države njenim oslobađanjem nije gotovo, jer današnje generacije imaju jednako zahtjevnu zadaću stvoriti državu dijaloga, solidarnosti i optimizma.  

Tekst i snimke (dijelovi s komemoracije) Zvonko Ranogajec

Ika plitvice komemoracija

Ispis E-mail

SVEČANO PROSLAVLJENA ZAŠTITNICA GOSPIĆKE KATEDRALE

Uoči svetkovine NAVJEŠTENJA BDM, BLAGOVIJESTI održana je u gospićkoj katedrali trodnevna priprava koju je 22. i 23. ožujka  predvodio mons. Marinko Miličević, generalni vikar gospićko-senjske biskupije i duhovni pomoćnik u župi, a treći dan u nedjelju navečer don Anđelko Kaćunko slavio je četrdesetu obljetnicu svog svećeništva.

       Svečanu sv. misu na samu svetkovinu u 17 sati predvodio je i propovijedao predsjednik HBK, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić a koncelebrirali su: riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, krčki biskup Ivica Petanjak, šibenski biskup Tomislav Rogić, biskupi u miru - šibenski Ante Ivas, porečki i pulski Ivan Milovan i gospićki Mile Bogović te  mjesni biskup ordinarij mons. Zdenko Križić, dekani, kanonici, svećenici iz dekanata, bivši župnici, kapelani, poglavari bogoslova i sjemeništaraca, redovnici, asistirali su i posluživali  domaći đakoni, bogoslovi i sjemeništarci te veći broj ministranata. Prisustvovali su i predstavnici političkog, kulturnog, obrazovnog  života, zdravstveni radnici, predstavnici policije, djeca i mladi, skupina u narodnim nošnjama. Pjevanje je predvodio katedrali zbor pod ravnanjem Franje Puškarića.

Continue Reading

Ispis E-mail

Nastup Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba u gospićkoj katedrali

U katedrali Navještenja BDM u Gospiću, 17. ožujka 2019. na drugu korizmenu nedjelju, pod svetom misom u 18 sati koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s kancelarom biskupije i tajnikom preč. Mišelom Grgurićem i domaćim župnikom preč. Mariom Vazgečem, uz asistenciju đakona vlč. Maria Kralja, nastupio je Akademski muški zbor  Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba.

Biskup je na početku svoje propovijedi rekao: „Iako su sva biblijska čitanja ove nedjelje veoma bogata porukama ja bih se, zbog vremena, zaustavio samo na evanđeoskom odlomku koji nam donosi događaj Isusova preobraženja iz Lukina evanđelja“, i nastavio: „Luka, za razliku od Mateja i Marka, ne kaže da Isus ide na goru da bude preobražen, nego ide moliti. Preobrazba se događa kao odgovor na Isusovu molitvu. Tu je vrlo važna i rekao bih temeljna poruka ovog događaja, da se preobrazba životazbiva kroz susret s Bogom u molitvi. U molitvi čovjek bolje spoznaje samoga sebe, ali bolje spoznaje i Boga te u Božjem svijetlu otkriva što u svom životu treba mijenjati, na čemu više poraditi.Posve je jasno da evanđelist Luka želi istaknuti kako ovaj događaj Isusova  preobraženja nije nešto što je rezervirano isključivo za Isusa. On ovdje poziva svakog kršćanina da u svom životu posveti više vremena molitvi koja ima snagu otvoriti nebo i radikalno preobraziti ili promijeniti život osobe. Naglašeno je također da je u tom događaju Isusova odjeća postala "bijela i sjajna". To je odjeća kraljevstva Božjeg, eshatološkog slavlja.

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice