200. obljetnica župe Bilaj i proslava sv. Jakova

Četvrtak, 26. 7. 2007.

       Za ovu prigodu su na misi bili hodočasnici iz Josipdola pod vodstvom župnika vlč. Bariše Dejanovića, kao i hodočasnici iz Gospića. Proslavi je prethodila trodnevna priprava koju su vodili vlč. Stipe Zeba (Korenica) i vlč. Nikola Turkalj (Gospić).Osvrnuvši se u kratkim crtama na povijest župe Bilaj biskup je u svojoj propovijedi naglasio životnu poruku sv. Jakova: važno je priznati istinu o sebi! Tako je Jakov na kraju svoga života spoznao da je vrhovna krepost služiti ljudima, a ne njima vladati (prije je želio biti prvi u Kristovu kraljevstvu), kao i to da su praštanje i požrtvovnost za drugoga izvanredne vrline (želio je zazvati oganj na ono samaritansko selo).Crkva u Bilaju

Iz povijesti župe

      Nakon oslobođenja od Turaka 1689. u Bilaju je sagrađena manja crkva na čast sv. Leopolda, zaštitnika tadanjeg cara. Oko 1710. sagrađena je nova crkva i posvećena sv. Jakovu apostolu. Današnja crkva sagrađena 1848.
      misa Bilaj 2007.Na brežuljku u središtu današnjega Bilaja nalaze se ruševine srednjovjekovnoga grada Bilaja. U ratu Francuske, Rusije i Rajnskog saveza protiv Austrije general Marmont je krenuo iz Dalmacije kroz Liku s namjerom da preko Slovenije prodre do Beča. Nakon zaštitničkih borbi kod Gračaca, krajiški Opservacioni korpus pod zapovjedništvom pukovnika Rebrovića sukobio se s Francuzima 21. i 22. svibnja 1809. godine kod Bilaja. Na župnoj crkvi u Gospiću postavljena je memorijalna ploča (R. Frangeš - Mihanović) poginulima u toj bitki.
      Koncelebranti - Bilaj 2007.Dne 11. rujna 1991. pobunjeni Srbi su zapalili crkvu. Od inventara nije sačuvano ništa, čak ni zvona. Ubrzo (28. listopada) granatiran je i župni stan. Bilaj je mjesec dana bio u potpunom okruženju. Branilo ga je 30-ak hrabrih bojovnika. 15. rujna 1991. je deblokiran. Prva crta bojišnice nalazila se na brdu Medovača. U selu Bilaj je, u odnosu na broj ljudi, poginulo najviše djece u Hrvatskoj. Ginuli su uglavnom u topničkim i minobacačkim napadima.
      Zalaganjem župnika vlč. Stjepana Zebe koji je i u najtežim trenucima ostao u svojoj župi, obnovljena je crkva i župni stan. Svake godine se u spilji pored crkve održava sveta misa u spomen na ratne dane.
      Župa Bilaj danas broji 250 stanovnika (110 obitelji), gotovo 100% katolika. U prošloj godini bila su svega 2 krštenja, a pokopa 5. Djece od prvog do osmog razreda ima 25. Na području župe boravi više romskih obitelji, koje se također drže katoličkih običaja.Pećina Bilaj

hodočasnici

Narodno veselje u Bilaju 2007. 

  Vijesti - Sve