GOSPIĆ: Tribina povodom 10. obljetnice smrti predsjednika Tuđmana i 20 godina hrvatske države

Petak, 11. 12. 2009.

Otvarajući tribinu, katedrali vikar don Anđelko Kaćunko je pročitao citat iz posljednjeg medijskog nastupa pokojnog predsjednika u Vatikanu u studenom 1999. godine pri otvaranju izložbe «Hrvati, kršćanstvo, kultura, umjetnost». Spomenuti govor u Vatikanskim muzejima prava je duhovna oporuka predsjednika Tuđmana čija je glavna državnička maksima bila «Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto». Gost tribine prof. Gavran je zahvalio junačkoj Lici na svom pretrpljenom mučeništvu koje je stavio uz rang onome u Vukovaru, jer se ovdje Hrvatska branila od cijepanja na pola. Analizirajući dnevni tisak Hrvatske od četvrtka, gost je istaknuo žalosnu činjenicu da su samo Večernji list i 24 sata naslovnicama spomenuli na značajnu obljetnicu hrvatske povijesti. Primjer je to koliko se drži do onoga koji je bio presudan kod ostvarenja nacionalnog suvereniteta. Sjećajući se pogreba predsjednika Tuđmana i tihog bojkota predstavnika nama nesklonih država citirao je dvoje značajnih aktera svjetske povijesti. Margaret Thatcher je rekla za Tuđmana da je iza sebe ostavio čitavu, slobodnu i sigurnu Hrvatsku. U izuzetno kompleksnim i opasnim vremenima bio je čvrst i uspješan predsjednik. Olujom je stvorio preduvjete za mir u regiji. S druge strane Jean Paul Klein je za Tuđmana rekao da je bio hrvatski patriota i domoljub koji se kao partizan borio protiv fašizma te se u Titovoj eri borio za ono u što je vjerovao. Poštovao ga je što je ostvario mirnu reintegraciju Podunavlja te nakon stoljeća vanjskog gospodstva osigurao Hrvatskoj samostalnost i vjeru u hrvatsku europsku budućnost.

Mnogi su Tuđmanu zamjerali da je zvijer., tehnokrat i stroj, no on je bio osim osobe goleme snage i visine duha i čovjek nježne emocionalnosti i duševne ganutosti. U vrijeme urušavanja socijalizma i začudo mirnog raspada višenacionalnih tvorevina SSSR-a i čSSR-a, u Jugoslaviji su se profilirale velikosrpska i integrativna jugoslavenska opcija. Svjetski centri moći redom su bili za opstanak Jugoslavije, no Hrvatska je nastala zahvaljujući Franji Tuđmanu i hrvatskom narodu. Os svih hrvatskih lidera Tuđman se nametnuo jasnim nacionalnim idejama, osvojio je vlast te stvorio platformu pomirbe na temeljima starčevičanstva, radićevštine i temelja ljevice. Pred smrt Tuđmanu je Henry Kissinger rekao da će biti priznat i velik tek nakon svoje smrti.

Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović je koincidencijom nazočio u sklopu hrvatske delegacije zadnjem javnom nastupu predsjednika Tuđmana u Vatikanu. On je čitavu svoj život izdisao s narodom i za narod a zadnje snage radosno je davao za domovinu. Rasla mu je svijest i vjera u hrvatski narod iz kojeg je apsorbirao ljubav za vjeru u Boga.

U raspravi je don Anđelko Kaćunko istaknuo da su ga neki zvali nedemokratom a narod ga je volio. Gdje smo danas, skandali i korupcija zaključio je Kaćunko. Prof. Gavran je samo spomenuo podatak da je Hrvatska pred 10 godina bila zadužena 10 mlrd. USD od čega je polovica naslijeđena sukcesijom iz Jugoslavije. Dug je danas popet na 32 mlrd. USD. Predsjednik Tuđman je svaki puta bio izabiran demokratskim putem a danas se na stranačkim skupovima predsjednici oktroiraju.

  Vijesti - Sve