bener

Gospić

Kardinal Bozanić posjetio poplavljeno područje Kosinjske doline

(Kosinj, 20.1.2010.)- Nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić posjetio je na osobni zahtjev prostor poplavljene Kosinjske doline odnosno župe sv. Antuna u Gornjem Kosinju. Kardinal Bozanić posjetio je poplavom poharani prostor u društvu biskupa Riječke metropolije odnosno nadbiskupa i metropolite riječkog Ivana Devčića, domaćeg biskupa gospićko-senjskog Mile Bogovića, krčkog biskupa Valtera Župana i porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana. Uz kardinala Bozanića kod kosinjskog mosta bili su i potpredsjednik Vlade RH mr. Darko Milinović, ličko-senjski Milan Jurković načelnik općine Perušić Ivica Turić, pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Stjepan Huzjak kao i domaći župnik Ivan Hodak.

 

Kardinal Bozanić i ostali crkveni velikodostojnici i državni dužnosnici prebačeni su čamcima DUZS do središta Gornjeg Kosinja odnosno župne crkve sv. Antuna Padovanskog. Iako se voda svakog dana spusti za oko 30 cm, na nekim mjestima ona je još duboka više metara. Ipak, sa utorka na srijedu končano je područje Kosinja dobilo struju.

Gosti su se okolnim putem uz zgrade HP-a i osnovne škole uputili do župne crkve sv. Antuna. Mjesni župnik Ivan Hodak upoznao ih je s problematikom poplave i posljedicama, a uz riječi podrške župljanima biskupa Bogovića, kardinal Bozanić je poručio: „ Ovim posjetom htjeli smo pokazati ljudsku i kršćansku blizinu ljudima u potrebi i biti znak koji želi progovoriti za ovaj narod. Kao ljudi pozvani smo stvoriti situacije da se ovakvih događaja dogodi što manje i vidjeli smo dokle je bila zadnja katastrofalna poplava 1937. godine. To je briga čitave društvene zajednice da se ovo više ne ponovi.“ Na kraju je goste u župnom stanu uz tradicionalne proizvode ovog kraja kojeg su pripremile vrijedne domaćice primio župnik Ivan Hodak koji je svih ovih dana bio jedan od glavnih koordinatora dopreme pomoći naseljima u Kosinju.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice