bener

Gospić

Prigodna biskupova knjiga o biskupiji u Otočcu

(Otočac, 22.1.2010.) - Na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, zaštitnika Gacke doline i grada Otočca predstavljena je knjiga biskupa Mile Bogovića «Otočac - od spomena na Bašćanskoj ploči do biskupijskog središta u 15. stoljeću» koju su vjernici mogli kupiti nakon misnog slavlja. Knjigu je dr. Mile Bogović objavio povodom skorog obilježavanja 550. obljetnice od osnutka Otočke biskupije (1460.-2010). Izdavač knjige je grad Otočac, Gospićko-senjska biskupija i župa Presvetog Trojstva iz Otočca, odgovorni urednik je župnik Otočca i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić, dok je recenzent profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i voditelj područnog centra Instituta Ivo Pilar u Gospiću dr. Željko Holjevac. Lektor knjige je s. Robertina Medven, prof., tehnički urednik mr. o. Draženko Tomić a tiskana je u tisuću primjeraka u Og-grafici u Ogulinu.

Knjiga nakon predgovora gradonačelnika Otočca Marija Barkovića sadrži dva glavna poglavlja: Otočac Baščanske ploče i Otočka biskupija. U uvodnom dijelu biskup Bogović ukazuje na prilike u zapadnom dijelu Hrvatske sredinom 11. stoljeća i vremenu nastavka Bašćanske ploče, odnosno na interakciju između Gacke i otoka Krka. Knjiga predočuje i zemljovid sa shematizmom biskupija i metropolija u SZ dijelu Hrvatske. Biskup Bogović se pita je li to područje zavičaj glagoljice i staroslavenskog bogoslužja, te ističe ključnu ulogu monaštva pri čuvanju i prenošenju glagoljice i staroslavenskog bogoslužja. Biskup dalje bilježi da bizantsko redovništvo prelazi na benediktinske regule a Bašćanska ploča bilježi dolazak papina vazala kralja Zvonimira na Krk. Pišei se o odluci sabora u Splitu 1060. godine da glagoljati mogu samo oni svećenici koji nauče latinski a na koncu prvog poglavlja dr. Bogović govori o glagoljici u Gackoj.

U drugom poglavlju o Otočkoj biskupiji piše se o njenom utemeljitelju Sigismundu Frankopanu kao i otočkim biskupima Blažu Nikoliću, Vinku i Petru de Andreisu. Analizira se prikupljanje biskupske desetine, raspored župa i crkava na području biskupije kao i redovništvo koje tu djeluje. Na kraju se donosi Ustanovna bula Otočke biskupije od 5. ožujka 1460. godine na latinskom kao i hrvatskom prijevodu. Na kraju se navodi popis imena i pojmova.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice