Nedjelja bogata proslavama

Nedelja, 2. 2. 2014.

Biskup je potom nastavio da Crkva danas slavi i Dan posvećenog života te rekao: „Redovnici su oslobođeni mnogih veza sa svijetom od kojih se ne mogu osloboditi drugi ljudi, ljudi obiteljski koji žive u svijetu: od brige za svjetovno bogatstvo, za svjetovnu karijeru, pa čak i od najjače navezanosti u ovom svijetu, - one na crti muško-žensko koja se institucionalizira u obitelji. Po tome su oni, poput Šimuna i Ane, tijesno povezani s Nebom, bez nekih svjetovnih službi i odnosa. Slobodni su!
Kad bi netko išao u redovnički stalež zato što ne želi prihvatiti odgovornost i brigu u svijetu, to bi onda bila sloboda bez križa, bez ljubavi prema Kristu i njegovom poslanju. I tu vidimo koliko je aktualno naše ovogodišnje pastoralno geslo: 'Odgoj za slobodu u znaku križa!' Naša biskupija veoma je siromašna redovništvom. Imamo, zapravo, samo samostan redovnika kapucina u Karlobagu i kuću sestara Presvetog Srca Isusova u Otočcu. Prije dolaska Turaka na području na kojem se prostire naša biskupija bilo je onda 20 samostana… Danas ćemo posebno moliti za redovnička zvanja u našoj biskupiji.“ U ovu nedjelju Crkva slavi i Dan života pa je Biskup pozvao supružnike da su dužni vršiti svoja bračna obećanja po pitanju rađanja novih života i uzdržavanja obitelji. Biskup je na ovoj misi podijelio sakrament sv. krštenja djevojčici Eleni Čuljat.
Na kraju mise je župnik obavijestio da će u nedjelju 9. veljače u 12,00 sati u kapucinskoj crkvi u Rijeci sv. misu predvoditi naš Biskup na svršetku biskupijskog procesa proglašenja blaženim fra Ante Tomičića koji je rodom iz župe Ričice. Prikupljene materijale poslat će u Rim na završnu provjeru i odluku.
Budući da je nedjelja, malobrojni redovnici i redovnice nisu se mogli okupiti na zajedničku proslavu u katedrali, jer su zauzeti pastoralnim obvezama. Svima čestitamo Dan posvećenog života!
s. Robertina Medven

  Vijesti - Sve