Biskup Mile Bogović o blagdanu sv. Cecilije s pjevačima gospićkog dekanata

Petak, 21. 11. 2014.

Dekan gospićki mons. Mile Čančar u pozivnicama je istaknuo da su ovaj susret dogovorili župnici dekanata na dekanatskim susretima u listopadu i studenom. Većina ih se odazvala. Okupljanje je počelo u dvorani Karitasa u 16,30 sati. Svima je srdačnu dobrodošlicu izrazio dekan, a potom su zajedno, pod vodstvom katedralnog zborovođe vlč. Josipa Šimatovića, otpjevali generalnu probu. Nakon toga je u katedrali bila prigoda za sv. ispovijed.  Pjevanje je animirao katedralni zbor, a pjevali su svi prisutni. Više od osamdeset pjevača upravili su prekrasnu molitvenu himnu Gospodinu. Otpjevni psalam izveli su Josip Žarković i Ivanka Lovrić, voditelj zbora i pjevačica iz Brušana.

Biskup je u propovijedi protumačio slavlja dana: Prikazanje BDM, Gospu od Zdravlja, sv. Maura biskupa i mučenika i sv. Ceciliju koja je za svog života bila tako bliska nebu da je mogla čuti anđeosko pjevanje. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika. Biskup je pozvao na molitvu svetoj Ceciliji koja je svojim životom i mučeništvom pjevala Bogu da i mi možemo našim glasom i zvukom naših instrumenata, svjedočiti onu radost srca koja nam dolazi od vršenja Božje volje i iz ispravnog življenja naše kršćanske vjere.

Nakon sv. mise zborovi su se kratko predstavili i nastupili:
zbor župe Bilaj otpjevao je na stari lički napjev pjesmu „Zdravo Tijelo Isusovo";
zbor župe Ribnik pjevao je poznatu marijansku pjesmu: „Sred te se pećine";
ujedinjeni zbor župa Trnovac i Brušane izveli su stari napjev pjesme: „Klanjam Ti se Isuse";
zbor župe Lički Osik otpjevao je šansonu: „Božja ljubav, Božja snaga";
katedralni zbor pjevao je skladbu o. Ivana Glibotića za mješoviti četveroglasni zbor, „Svećenici Gospodnji". Bili su prisutni i pjevači župe Perušić. Ovaj duhovni ugođaj bio je svima poticaj da i dalje svojim glasom daju hvalu i slavu Bogu. Nastavili su druženje uz
okrjepu i pjesmu u restoranu „Maki".

  Vijesti - Sve