Božićni koncert u gospićkoj katedrali

Subota, 10. 1. 2015.

Nastupio je najprije katedralni zbor „SVETA CECILIJA" s adventskom antifonom „ROSITE NEBESA", koju je, kao i glazbu na biblijski tekst prema Hvalospjevu proroka Izaije (Iz 40, 10-17), komponirao naš poznati orguljaš i kompozitor Anđelko Klobučar. Potom je pjevačica Ankica Rudelić recitirala svoju Božićnu recitaciju, a zbor je nastavio
program. Izveli su četveroglasnu skladbu Zlatka Kamenjarina „REKOŠE PROROCI", popularnu adventsko-božićnu „RADUJ SE O BETLEME", božićni napjev s Murtera
„NA NOGE USTANTE", u obradi Ive Nižića i „ADESTE FIDELES" – „PRISTUPITE VJERNI" za koju je glazbu napisao John Francis Walde. Prvu kiticu pjevali su na latinskom i hrvatskom, a drugu samo na hrvatskom jeziku.

Folklorna skupina „DEGENIJA" Osnovne škole dr. Jure Turić Gospić izveli su:
božićnu pjesmu "VESELI SE MAJKO BOŽJA". Solirale su učenice Ana Mataija i Ana Rosandić, a pripjev su pjevali svi zajedno. Krizmanik 8.r. Ivan Tomašević, pjevao je pjesmu, „ZVONA ZVONE BOŽIĆ JE" za koju je tekst i glazbu napisao Marko Perković Thompson.

Puhački orkestar grada Gospića izveo je miks božićnih pjesama:
„KYRIE ELEISON", „ADESTE FIDELES – PRISTUPITE VJERNI", „TIHU NOĆ", izvorno „STILLE NACHT". Dodatno su svirali popularni valcer Johanna Straussa mlađeg, „NA LIJEPOM PLAVOM DUNAVU" koji inače izvodi Bečka filharmonija na novogodišnjem koncertu u Beču.
Gradski zbor „Vila Velebita" – izveo je božićne pjesme:
„SVIM NA ZEMLJI", vokalna obrada: Branko Starc; „KYRIE ELEISON", harmonizirao Franjo Dugan; „GLORIA", francuska narodna iz 18. stoljeća; „ BOŽJI SIN" (M. Stibor), vokalna obrada: Branko Starc; „U TO VRIJEME GODIŠTA", vokalna obrada: Branko Starc
U drugom nastupu katedralni zbor „Sv. Cecilija" izveo je: Otpjev iz psalma 118. „OVO JE DAN" zahvalu Bogu za milost spasenja po Isusu Kristu. Skladbu za mješoviti zbor „SVEĆENICI GOSPODNJI" koju je napisao fra dr. Ivan Glibotić i „SAMO BOG JE LJUBAV MOJA", od Charliea Davis Tillmana koja izražava stil tzv. duhovne gospel glazbe koja je nastala krajem 18. stoljeća u crnačkim crkvama.

Na kraju su svi izvođači i publika otpjevali popularnu hrvatsku božićnu pjesmu „NARODI NAM SE". Nakon dugog pljeska, Župnik je zahvalio svima i pozvao izvođače na prigodni domjenak. Božićni ugođaj prisutni su ponijeli kućama u svoje domove i obitelji da Božji Sin ostane s njima i nakon Božićnog vremena.
Gradskim zborom ravnao je prof. Danko Ivšinović, folklornom skupinom „Degenija" – prof. Antonija Rosandić, Puhačkim orkestrom grada Gospića Milan Ostović.
Katedralnim zborom ravnao je i koncert organizirao vlč. Josip Šimatović, župni vikar.

gs-koncert-degeniags-koncert-gradski-zborgs-koncert-katedralni-zborgs-koncert-Pozdrav-zupnikags-koncert-puh-orkestargs-koncert-svi-izvodjaci

  Vijesti - Sve