Započela korizmena hodočašća u Crkvu hrvatskih mučenika

Nedelja, 22. 2. 2015.

Na početku je dekanat predstavio dekan mons. Mile Čančar, a potom je biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović pozdravio svećenike i vjernike te istaknuo: „Počela je korizma u kojoj i mi, poput apostola, pratimo Isusa na njegovom putu od početka javnog djelovanja do Kalvarije i Uskrsa. To je put kojim se i mi učimo hoditi."
Biskup je u propovijedi, tumačeći evanđeosko izvješće, naglasio:
„Isus se još na početku svog javnog djelovanja susreo s izvorom zloće, Sotonom koji ga je htio odvratiti od puta spasenja i usmjeriti ga mržnjom i nevjerom prema upropaštavanju svega što je Božja ljubav stvorila. Sotona je sve pokušao, ali nije uspio. Prvi put je poražen do nogu. Tu borbu opisuje slikovito evanđelist Marko kako je Isus boravio s divljim zvijerima, a anđeli mu služahu. Osjetio je on, dakle, nasilničku divljinu oko sebe, ali i anđeosku dobrotu. Isus je pobjedom nad zloćom započeo svoj pobjednički hod i na kraju će kao pobjednik završiti, iako je izgledalo da ga je zlo porazilo, da su ga divljina i mržnja svijeta nadvladale... To je svijet u kojemu i mi živimo, u kojemu možemo doživjeti poraz, ali u kojem možemo biti pobjednici. To je svijet u kojem se vodi borba za svetost naše obitelji. Ova korizmena hodočašća posvetimo upravo za vjernost obitelji i za uspješnu pripremu II. nacionalnog susreta hrvatskih obitelji na Trsatu, 19. travnja ove godine... U ovoj Godini evanđelja u našoj biskupiji uzeli smo jedan križ (Senj, 14. stoljeće). Na rubovima su simboli evanđelista (Matej/čovjek, Marko/lav, Luka/vol, Ivan/orao). U sredini se nalazi lik janjeta. Kao da svaki od evanđelista govori: Evo Jaganjca Božjega koje je pobijedilo divljinu ovoga svijeta, vučje osobine, nasilje, nadutost, oholost ovoga svijeta...
Crkva hrvatskih mučenika želi biti vidljiva propovijed te radosne vijest...To će pokazati i oltarni reljef koji će zasjati pred nama na Dan hrvatskih mučenika. Tu ćemo vidjeti kako s raznih strana dolaze Kristu pobjedniku, janjetu Božjemu, hrvatski mučenici da prime pobjednički vijenac, zlatnu medalju za svoju žrtvu. Zasvirat će nam tada prvi put i orgulje u ovoj crkvi da poprate taj pobjednički hod hrvatskih mučenika Mučeniku Kristu. Bit će to proslava naših Davida i jaganjaca, pobjednika a ne poraženih. U tom duhu zabilježio je i Krbavski poraz od 9. rujna 1493. Pop Martinac. Kada je u svetu knjigu bilježio stradanje na Krbavskom polju kao da je upravo gledao tu povorku nevino stradalih „vjere radi Kristove".
Ne možemo a da ne uključimo u ovo slavlje i spomen na jednu pobjedu naše vjere i kulture. Na današnji dan 1483. izišla je iz tiska prva tiskana knjiga ne samo u Hrvatskoj nego – kako se to obično kaže, na slavenskom jugu – Prvotisak. U vrijeme velike opasnosti, kada smo i mi, poput Davida, stajali pred moćnim osvajačkim, dobro opremljenim i naoružanim turskim carstvom. No i u tim okolnostima izvojevana je za naš narod velika pobjeda naše vjere i kulture. To je knjiga koja objedinjuje u sebi knjigu na oltaru i na ambonu. To se zgodno uklapa u našu Godinu Evanđelja, - ta pobjeda ostvarena od ljudi s ovih naših prostora. Kao predložak za tiskanje knjige poslužio je misal koji je u Ličkoj Ostrovici napisao 1368. knez Novak Disislavić od plemena Mogorovića, a pripreme za tisak obavili su opet naši glagoljaši s ovoga područja, bez obzira gdje je knjiga tiskana. Neki misle da je i to bilo na ovom našem prostoru – u Kosinju. A sljedeća knjiga koja će biti tiskana je časoslov, molitvenik u rukama tada gotovo jedinog pismenog čovjeka – svećenika...
Što nas okružuje veće zlo, to nam se pruža uzvišenija pobjeda. Nema prave veličine koja se nije izbrusila i izrasla u borbi protiv ovozemnih podlosti i niskosti. I tu nam je Isusov primjer najpoučniji, a mogli bismo navesti i brojne naše velikane, kao npr. Stepinac. S tom pobjedničkom vjerom krenimo i mi kroz ovu korizmu, bez obzira na kakve poteškoće nailazimo, i na mnoštvo divljih zvijeri s kojima se treba boriti" - pozvao je svoje vjernike biskup Bogović.
Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod ravnanjem gospićkog župnog vikara vlč. Josipa Šimatovića.
Biskup je na kraju sv. mise zahvalio svima na sudjelovanju, a domaćin mons. Rogić pozvao je prisutne u dvoranu Pastoralnog centra gdje im je, uz prezentaciju, predstavio Apostolsku pobudnicu Pape Franje: „Radost Evanđelja" i istaknuo radove koji slijede na Crkvi hrvatskih mučenika, među kojima je oltarni reljef.
Nakon okrjepe hodočasnici su pošli svojim kućama svijesni, kako je to lijepo izrazio sv. Augustin, a citirao biskup Bogović: „Život naš na ovom hodočasničkom proputovanju ne može biti bez kušnje. Rast naš ostvaruje se kroz kušnje. Nitko sebe ne poznaje ako nije kušan. Nitko ne može biti okrunjen ako nije pobijedio. Nitko ne može pobijediti ako se nije borio. A nitko se ne može boriti ako nema neprijatelja i napasti."

(R.M.)

1-IMG 20652-IMG 20583-IMG 20424-IMG 20365-IMG 20636-IMG 2061

  Vijesti - Sve