Misa na 20. obljetnicu pada i progonstva žitelja Saborskog

Subota, 12. 11. 2011.

            Isus je tri puta pao pod križem i kroz tu muku je očitovao ljubav prema svakom čovjeku. Isto se tako danas na mjestu neviđenog stradavanja Saborčana sjećamo njihove ljubavi prema bližnjima koju su izrazili kroz patnju koju trebamo ugraditi u svoju memoriju. Svoje žrtve oni su ugradili za svoje obitelji, bližnje, svoje mjesto i domovinu. Kao i cijela Hrvatska tada su bili slabi, malobrojni i nemoćni, no tada su oni izgradili vječne vrijednosti koje danas usađujemo u slobodnu Hrvatsku. Cijenimo mučenike, ali se ne opterećujmo s mučiteljima kao i zlim mislima i osvetom. U zadnjih 20 godina od tragedije doživjeli smo oslobođenje, od progonstva povratak, od rušenja gradnju te slobodno i novo Saborsko i Hrvatsku. Na mjestu porušene crkve iz 1864. godine nikola je nova a vaš zaštitnik sv. Ivan Nepomuk nas poput mosta povezuje između starog i novog Saborskog, istaknuo je biskup Bogović.

Vjernicima je poručio da nam predstoje nove borbe svojim radom i zauzimanjem za Saborsko, narod i domovinu. Spomenik u središtu Saborskoga treba govoriti o ljubavi prema ovom mjestu svom narodu, prema domovini o ljubavi koja za nj daruje i žrtvuje. Trebamo čuvati spomen na one koji su za nas ovdje umrli, zato da bi smo mi mogli živjeti. To mi i ovim skupom želimo posvjedočiti.

Nakon mise održana je u osnovnoj školi komemoracija svom žrtvama Saborskog na kojoj su uz biskupa Bogovića govorili državni tajnik u MORH-u Željko Goršić, izaslanik ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka Željko Janić, karlovački župan Ivan Vučić te Haris Ćoralić u ime Općine Cazin.  

  Vijesti - Sve