U Ogulinu svečanije štovanje Gospe od Zdravlja od 1932. god.

Nedelja, 23. 11. 2014.

Koncelebranti su župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović, i ostali svećenici obje ogulinske župe i samostana franjevaca trećoredaca. Liturgijskom glazbom misu je animirao združeni župni zbor kao i HPD Klek iz Ogulina uz vodstvo Lidije Stipetić i uz orguljsku pratnju prof. Slavka Barčića.
Mons. Šporčić je na početku pojasnio povijest slavljenja blagdana Gospe od Zdravlja od 1636. godine iz Venecije gdje je harala kuga i odakle se proširilo na naše priobalje, ponajviše u Split, odakle su 1932. godine sliku čudesne Gospe od Zdravlja u Ogulin donijeli tadašnji župnik Mate Polić, fra Ante Crnica i obitelj Stipetić iz Lomosta. Blagdan koji se još naziva Prikazanje BDM u Hramu ljudi štuju zbog brige za svoje zdravlje koje smatraju najpoželjnijom vrednotom. Bolest nastaje kada srce kao glavni organ gubi povezanost s ostalim organima, baš kao što današnji čovjek gubi smisao pripadnosti Crkvi. Ne pripadati nekome česti je uzrok bolesti što je posljedica individualizma i u konačnosti nastanka krize. Čovjek nije otok na Zemlji već se muž i žena ostvaruju zajedno, ali i samo uz Boga. Pozvani smo ostati bližnji i Božji - istaknuo je mons. Šporčić. Današnji čovjek napušta Crkvu jer ju ne shvaća kao svoj dom čemu pridonosi i ona sama jer postaje previše organizacijska, s muškim strukturama, bez života. Unutarnje crkveno zajedništvo kršćana kao odnos sina prema majci i obrnuto sve je slabije. U vremenu kada marijanska strana gubi na cijeni, na značaju dobivaju duhovni pokreti. Marija je najveća snaga Crkve i ona je mjerilo koliko je vjerna svojoj naravi. Ako su sveci svjetiljke, Marija je sunce, zaključio je svoju propovijed mons. Šporčić.
Misno slavlje završilo je s „Ave Marija" Ivana pl. Zajca a proslavi Gospe od Zdravlja prethodila je vrlo posjećena trodnevna duhovna obnova koju su predvodili župnik Generalskog Stola vlč. Ivica Tolla i vlč. Ciril Čuš iz Žetala u Sloveniji.

  Vijesti - Sve