Dan župe i grada Ogulina

Ponedjeljak, 14. 9. 2015.

Križ je kao simbol do Isusovih vremena bio izraz sramote, nakon čega zahvaljujući Isusovu mučeništvu na Kalvariji on postaje simbol pobjede. Silaženje od kralja do zločinca pokazalo je Isusovu veličinu i poštivanje volje Očeve kada je za svoje progonitelje kazao „oprosti im Oče jer ne znaju što čine“. Silazak Kristov bio je u konačnici trijumfalan, što se baš ne bi moglo reći za političke opcije prilikom silaženja s vlasti. Zbog činjenice da je prihvatio „titulu zločinca“ da spasi ljude, Bog ga je preuzvisio i dao mu vlast imena nad imenima. Dvije tisuće godina prošlo je od Kristova uspona i pada a 70 godina od hrvatskog križnog puta a upravo takvima jučer smo na ogulinskoj Kalvariji blagoslovili novi križni put. Među njih spada i veliki svećenik Dragutin Kukalj koga su komunističke vlasti osramotile i ubile o čemu možemo čitati u knjizi Lumen fidei o ogulinskim svećenicima.

I kardinal Stepinac je po Kristovu uzoru pokazao veličinu pri silaženju. Unatoč silnim ponižavanjima i Krista ali i našeg naroda kroz povijest, time se jačala naša vjera. Jer da nije bilo partije i komunista, Stepinac ne bi mogao pokazati rast Krista u samom sebi, zaključio je biskup svoju propovijed te poručio da u svojim životima pokušamo od svojih križeva učiniti dobro za svoga brata.

Na kraju mise biskup Bogović blagoslovio je zastavu nedavno osnovanog Dobrotvornog pšodupirajućeg društva Sv. Petar a kum zastave bio je karlovački župan Ivan Vučić. Župnik don Robert Zubović na kraju se svima zahvalio na predivnim danima devetnice uoči Križeve u vremenu u kome je u Ogulinu održan međunarodni seminar o obitelji, izdana je knjiga o ogulinskim svećenicima a otvoren je i blagoslovljen novi križni put na ogulinskoj Kalvariji.

og krizeva 4og krizeva2og krizeva 3

  Vijesti - Sve