“Da se ne zaboravi”

Subota, 12. 11. 2016.

Na oko 200 hrabrih branitelja, na današnji dan, nahrupila je sila i tehnika tzv. JNA i teritorijalna obrane s oko 1500 vojnika, 18 tenkova i nekoliko transportera s prethodnim zračnim napadima. Na taj dan hrabri branitelji su držali odstupnicu da se stanovništvo izvuče prema Slunju i preko Kapele pa prema Ogulinu, a potom su preživjeli i sami započeli izvlačenje.

Kod spomenika "Slomljena golubica" nizali su u velikoj koloni svi oni koji su htjeli položiti cvijeće i zapaliti svijeću, a na čelu ministar branitelja Tomo Medved, brigadni general. 
Ovu godinu i ovo obilježavanje pamtit ćemo po obilnim količinama snijega koje su pale na Saborsko. Međutim, to nije spriječilo mnoge grupe, udruge, predstavnike visokih dužnosnika da dođu i podijele sa Saborčanima tugu i sjećanje današnjega dana. Posebno raduje nazočnost misnistra branitelja Tome Medveda, brigadnog generala koji je bio ujedno izaslanik predsjednice RH i predsjednika vlade RH. Proteklih godina daolazio/li je, a i ove general Mladen Markač, Časnički zbor iz Ogulina, župan Ivan Vučić, predstavnici svih općina ogulinskog kraja, predstavnici svih škola iz ogulinskog kraja na čelu s djecom, učiteljicama i ravnateljem PŠ Saborskog, mnogo braniteljskih udruga, svećenici i vjerni puk Saborskog i okolice

Misno slavlje predvodio je vlč. Marinko Miličević, kancelar biskupije i zaslanik biskupa Zdenka Križića, uz svećenike iz dekanata.Nakon svete mise svi nazočni uputili su se do škole gdje je domaćin priredio video prezentaciju o "tim" danima 1991. Bilo je mnogo ganutih i suznih očiju, a iza toga svečano je otvorena i župnik fra Draženko Tomić blagoslovio je spomen sobu na temu Domovinski rat, a taj svojevrsni muzej nosi naziv: "Da se ne zaboravi" i bit će trajno smješten u jednoj učionici škole u Saborskom.

{flickrset}72157675297076910|800|600|josoon-joso|Y{/flickrset}

  Vijesti - Sve