Bezgrešno začeće BDM u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama

Petak, 8. 12. 2017.

Propovjednik mons. Šporčić je govoreći o blagdanu zadnje svetice, kako ju ovdje po pučkom predanju zovu, Mariju nazvao novom Evom. Iako je na navještenje bila iznenađena, imala je povjerenje u Gospodina. Dok je Eva povjerovala zmiji, Marija je povjerovala u anđeoskom namjesniku. Dok je Eva istjerana iz raja, Marija je u njega uznesena. U našoj biskupiji Marija se štuje od 1450. Godine u Oštarijama kao i u Krasnu. Dokaz je to da je ovdašnji narod odan Bogu i liku BDM.

Govoreći o povijesti pobožnosti prema BDM mons. Šporčić je podsjetio na dogmu pape Pia IX. od 8. prosinca 1854. godine o bezgrešnom začeću BDM kojom je objavljena neoboriva vjerska istina vjere. Crkva je oduvijek vjerovala u Marijino bezgrešno začeće papa Pio IX. izdao je o tome svjedodžbu neporočnosti. Spomenuta dogma osnažena je lurdskim ukazanjima u kojima se Marija nazvala „bezgrešno začeće“ kojim je osnažena papina dogma. Propovjednik je poručio nazočnim vjernicima da se na ovaj dan došao zahvaliti Bogu na svojoj obljetnici 50 godina svećeništva koje je započeo svojim odlaskom u pazinsko sjemenište 8. rujna 1958. godine gdje je upravo tog dana biskup Nežić predvodio slavlje 100 obljetnice Lurdskih ukazanja. Podsjetio se na i svoju mladu misu 16. Srpnja 1967. Godine u rodnom Kuterevu. Posebno je bilo značajno pismo koje mu je uputio tadašnji biskup Josip Pavlišić koji ga je uputio u Oštarije koje je on proglasio nadbiskupijskim središtem, s ciljem da ga digne na višu razinu. Svoj posao nije mogao učiniti do kraja jer je kasnije premješten u Slunj. Mons. Šporčić na kraju je poručio da svećenik treba uzdržavati božje svjetlo te da bude prozor za pogled u daljinu svojim župljanima. Nakon mise Franje Puškarić predstavio je monografiju mons. Šporčića pod nazivom „Poziv, poslanje i služenje“.
Prijepodnevnu hodočasničku misu predslavio je ovogodišnji mladomisnik iz župe sv. Ane u Plaškom vlč. Dejvis Martinović, danas župni vikar u Umagu.

ostarije bezgresno zacece bdm predstavljanje knjige

  Vijesti - Sve