Trošmarija - 224. hodočašće Gospi od Utjehe

Subota, 1. 7. 2017.

Pohodeći svoju rođakinju Elizabetu, Marija je kliknula od veselja zapjevavši „Veliča duša moja Gospodina“, istaknuo je biskup Bogović glavnu misao evanđelja prema kojoj je Bog temelj veličina obaju žena, Marije i Elizabete. Najgore je kad čovjek sam stvori oko sebe okružje da je on veličina. Neki nekoga veličaju, a drugi ga smatraju zločincem ili obrnuto. Nakon Drugog svjetskog rata poraženi su morali biti manji od napuhanih veličina, to nije ispravna slika. Mi imamo pravu mjeru za veličinu u Isusu Kristu koji je poznat po onome da ljubi Boga i bližnjega kao samoga sebe. Po toj logici je i Marija krenula u gorje na susret s rođakinjom Elizabetom.

I mi smo krenuli u ovaj gorski kraj i prirodu da u njoj vidimo božji prst. Prirodi se treba znati diviti i na tome zahvaljivati Bogu. Upravo je Marija imala čisto srce i oštro oko u duhovnom rastu i prepoznavanju Boga. Iako nije otkrila Hiksovu česticu, u ljudima je otkrila božju ljubav. I mi kad idemo na hodočašća nemojmo biti zatvoreni na sve lijepo što je Bog stvorio i nemojmo se na njima susretati kao nositelji društvenih funkcija već po onome što je Bog u nas unio i stvorio.

Biskup je na kraju poručio da mržnja razara čovjeka, a najviše joj smeta ljubav, najjači deterdžent protiv mržnje. Ljubav se ne gasi ni u trpljenju i strahu od smrti kao kod Marije koja je stalno rasla jer je u svojoj vjeri našla veličinu.
Svečanost je svojim pjevanjem u procesiji križnog puta, same mise kao i pjevanja litanija u crkvi nakon mise uveličao zbor župa Oštarije i Cerovnik pod ravnanjem Franje Puškarića. Među hodočasnicima su i ove kao i svih ranijih godina bili brojni Ogulinci na čelu sa članom ŽPV-a Daliborom Jelićem koji su dopješačili iz Ogulina. Župnik Trošmarije i Lešća i upravitelj svetišta don Željko Kuten na kraju je izrazio zahvalu svima onima koji su doprinijeli uspješno održanom slavlju.

  Vijesti - Sve