Komemoracija i misa na 26. obljetnicu pada i progonstva Saborčana

Nedelja, 12. 11. 2017.

Propovjednik je podsjetio na dan pred 26 godina koji je bio običan dan pun jeze i užasa i kada su mnogi okončali svoj život a dio njih je lutao šumama. Mnoge nesane noći pratile su te nesretne ljude. Dirljive i ohrabrujuće riječi bude nadu iako se čovjek pita zašto su to uradili, jer to jednostavno nadilazi naše shvaćanje, te nas okreće Bogu i molitvi. Žrtva bi bila uzaludna kada ne bi bili dostojanstveni s mišlju hoda naprijed i da poštujemo svoje. Hrvatska je okvir u kome svi ljudi trebaju zajedno živjeti. Uz slike i uzor žrtava, imamo nadu i budućnost. Neka svatko radi svoj posao najbolje što može oslanjajući se na Gospoda gdje nas čekaju naši prijatelji. Cvijetu naših žrtava zahvaljujmo svakog 12. studenog, zaključio je svoju propovijed župnik fra Draženko.
Na komemoraciji su pročitana imena svih 51 poginulih a karlovački župan Damir Jelić je poručio da ljubav pobjeđuje tamu a golub na spomeniku je spona sa žrtvama i Gospodinom. Tragični studeni u cijeloj Hrvatskoj od Saborskog, preko Slunja do Vukovara podsjeća nas na temelje hrvatske države ali i odgovornost da ju očuvamo. S optimizmom i bez beznađa kročimo u budućnost i prenosimo to na mlade, poručio je ministar Meddved, dok je general Markač zahvalio Saborčanima na domoljublju i želji za životom što su se vratili na zgarišta i obranili svoj dom. Iako su vojno porazili agresora, nisu porazili velikosrpsku ideju.
Nakon mise u zgradi osnovne škole mogla se razgledati izložba u organizaciji Ženske akcije Saborsko o stradanjima Saborčana u Domovinskom ratu pod nazivom „Saborsko da se ne zaboravi“.

  Vijesti - Sve