Novi sjaj Majke Božje Žalosne na Fortici

Srijeda, 26. 9. 2007.

    Inače, kapelica se u obredne svrhe koristila dosta rijetko, pa je tijekom vremena ostala zapuštena, uostalom kao i brežuljak Fortica. Od šikarja i grmlja gotovo se nije moglo ni prići, a zahvaljujući ženama prije nekoliko godina započelo je krčenje Fortice, da bi se u vizuru uklopila i ova kapelica.
    Kapelica je tek lanjske godine stavljena pod državnu zaštitu kao vrijedan spomenik kulture. Oktogonalna je to građevina s kupolom natkrivenom šiljatim krovom. A budući da su joj vanjski zidovi dosta trošni i na nekoliko mjesta popucali, trebat će dosta vještine u rješavanju statike građevine, tim više što konzervatorski odjel ne dopušta ugradnju suvremenih materijala.
    Kako nam je kazao otočki župnik Tomislav šporčić, ove godine se kani utvrditi zidove, staviti fasadu i potpuno izmijeniti trošno krovište. Umjesto pocinčana lima, koristit će se drvena šimla, pa će ovaj vrijedan spomenik biti bliži svom izvornom izgledu. Za uređenje unutrašnjosti zasad nema ni vremena ni sredstava, a stručnjaci će trebati utvrditi postoje li u kapelici freske. Ukoliko ih pronađu, bit će to prava senzacija s obzirom da fresaka u ovom kraju nije bilo.
    Obnovi kapelice Majke Božje Žalosne vodi otočko poduzeće GIVI d.o.o. koje ima veliko iskustvo u obnovi mnogih u ratu stradalih sakralnih objekata.

M. KRANJčEVIć
  Vijesti - Sve