PROZOR: Arheološki nalazi pored crkve Sv. križa

Srijeda, 25. 11. 2009.



- činjenica je da se radi o umjetnom humku na kojem je podignuta crkva, što dijelom potvrđuje ono o čemu su nam pričali mještani, a to je da je zemlja crvenica za humak dopremljena iz bare u neposrednoj blizini. Međutim, prilikom iskopa kanala oko pročelja crkve u izvađenoj zemlji je pronađeno nešto fragmentiranog japodskog ili rimskog materijala, lučna fibula i nekoliko manjih spirala, dok ga u okolnom iskopu nema. To ne čudi budući da se crkva nalazi nedaleko japodske dvojne gradine Veliki i Mali Vital i rimskog Arupija. Nakon iskopa bilo je vidljivo da se temelji crkve sastoje od tri različita dijela što sugerira da je crkva triput nadograđivana.

Također smo naišli na puno razbacanih ljudskih kostiju, što isto ne čudi s obzirom na građevinske radove u zadnjih 100-injak godina koji su devastirali gornje slojeve ukopavanja. Zato se nismo previše nadali cjelovitim grobovima, ali smo na kraju pronašli 16 netaknutih grobova in situ, starosti najviše 300 godina, u kojima su se nalazili dijelovi narodne nošnje i osobni nakit, primjerice dugmad, prstenje, pojasne kopče, krunice. Tu je i nalaz dvaju novčića, krajcara iz 1782. godine. Najdublji sloj ukopa je od 80 centimetara do metar, rekla nam je arheologinja Tatjana Kolak.

Uočen je također još jedan novi detalj, ni manje ni više, nego ispod žlijeba na spoju sakristije i svetišta. Radi se o obrađenom kamenom bloku iz rimskog razdoblja koji je provirio iz ramena crkve, ugrađen pri samom dnu. I on ima profilirano natpisno polje, ali bez vidljivoga natpisa. Nagađanja olakšava činjenica da su 2003. prilikom obnove unutrašnjosti crkve pronađena tri ugrađena rimska kamena bloka. Tada je utvrđeno da se radi o tri baze skulptura, koje su dekorativni ostatci vjerojatno neke javne građevine iz antičkog Arupija, a dvije sadrže i natpise na latinskom jeziku o tada znamenitim osobama ( 1. st. poslije Krista) kojima su skulpture podignute.

Crkva Uzvišenja sv. Križa nastala je 1704. godine proširenjem kapele sv. Križa, koja je prema brojnim starim zapisima izgrađena na temeljima rimskog hrama u sklopu antičkog Arupija, najvećega i najstarijega rimskog municipija na japodskom području. Iz toga logično proizlazi da su se tijekom gradnje upotrebljavali dijelovi rimske arhitekture.

Nova otkrića ugrađenih antičkih spomenika, kojima graditelji crkve očigledno nisu pridavali nikakvu drugu vrijednost doli građevinske, potvrđuju da su u crkvenim zidovima zaista kameni blokovi koji su prije činili dio vijećnice ili neke druge građevine Arupija. Posve je realno očekivati i da sada otkrivena četvrta rimska spolija neće biti i posljednja. (M. K. G.)
  Vijesti - Sve