bener

OTOČAC: Misno slavlje i Hrvatska žena

(Otočac, 15.1.2010.) - U tjednu uoči proslave blagdana zaštitnika Gacke doline i grada Otočca, sv. Fabijana i Sebastijana, misu u četvrtak navečer koja je bila posvećena župljanima Ličkog Lešća i Prozora, kao i udruzi Hrvatska žena iz Otočca, misno slavlje je predslavio franjevac trećoredac iz samostana sv. Franje Asiškog iz Ogulina fra Vice Blekić u suslavlju domaćeg župnika i generalnog vikara Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislava Šporčića, župnika Ličkog Lešća i Prozora Ivice Miškulina i don Jure Ladišića.

Fra Vice Blekić je govoreći o važnosti žena kroz povijest istaknuo da žene u bibliji imaju izuzetni značaj. Uz bl. Djevicu Mariju koja je Isusa odgojila, pa preko žene preljubnice koju je spasio od kamenovanja pa do Marije Magdalene kojoj se nakon mučenike smrti prvi ukazao, očito je da su žene bića koja su hrabra u svjedočenju vjere. Žene su bile i prvi glasnici Isusove radosti nakon uskrsnuća. Danas se kao civilizacijski doseg govori o emancipaciji žena, no ona ženama često donosi teret. Odgajajmo žene da naša civilizacija bude bolja, zaključio je fra Vice.

U nastavku je u pastoralnoj dvorani župe održano druženje pripadnica udruge Hrvatska žena iz Otočca. O povijesti te udruge osnovane 1921. godine u vrijeme buđenja pokreta u Hrvatskoj na inicijativi biskupa Mahnića govorio je fra Vice Blekić. Hrvatska žena osnovana je kao dobrotvorno i prosvjetno društvo s ciljem podupiranja siromašnih kao i pomoći kod školovanja siromašnijih učenika i opismenjivanja. Svoje su aktivnosti provodile prihodima od članarine i javnih nastupa. Iako danas nema klasičnog siromaštva, postoje drugi vidovi siromaštva koje treba iskorijeniti. O radu udruge Hrvatska žena u Otočcu govorila je predsjednica Vesna Kostelac. Ona je istaknula plodnu aktivnost na području sudjelovanja u pastoralu, edukativnih hodočašća i odgovornog odgoja.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice