bener

Kardinal Bozanić predslavio blagdan Fabijanova i proslavu 550. Obljetnice osnutka Otočke biskupije

(Otočac, 20.1.2010.)- Velika proslava blagdana sv. Sebastijana i Fabijan, zaštitnika Gacke doline i grada Otočca koju je u društvu biskupa Riječke metropolije (metropolite i nadbiskupa riječkog Ivana Devčića, mjesnog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana i krčkog biskupa Valtera Župana) predslavio zagrebački kardinal i metropolit Josip Bozanić. Ovim misnim slavljem obilježena je i 550. obljetnica od osnutka Otočke biskupije kao i deseta obljetnica od uspostave Gospićko-senjske biskupije. Misno slavlje započelo je svečanom procesijom središtem Otočca u kojoj su uzu stotine vjernika sudjelovala i mnoga društva i udruge. Među vjernicima našli su se potpredsjednik Vlade RH mr. Darko Milinović, ličko-senjski župan Milan Jurković i gradonačelnik Otočca Mario Barković.

Misno slavlje započeo je biskup Mile Bogović čitanjem bule pape Pia II od 5. ožujka 1460. Godine iz Siene o uspostavi Otočke biskupije. Zato je i ovogodišnja proslava zaštitnika Gacke posebna značajna jer se u njoj obilježava i 10. godišnjica uspostave Gospićko-senjske biskupije. Narednih mjeseci slične proslave će se održati i u drugim nekadašnjim biskupijskim središtima Krbavi, Modrušu i Senju, zaključio je biskup Bogović. Kardinal Bozanić je pozdravio veliki jubilej grada Otočca koji govori o njegovom značaju u hrvatskoj povijesti i glagoljskoj baštini koja se i ovdje stvarala. Crkva i narod na ovim su prostorima zajednički dijelili uspone i padove, a mjesnoj biskupiji čestitam na prvih deset godina djelovanja što će biti proslavljeno 25. srpnja u Gospiću.

Kardinal Bozanić je zatim podsjetio na ulogu mučenika sv. Sebastijana i Fabijana a posebno na lik i ulogu hrvatskog mučenika bl. Alojzija Stepinca i njegovo mučeničko svjedočenje. Danas smo sa svih strana pritisnuti lošim vijestima, a u nama počinje vladati strah, neodlučnost i malodušje. No, mi zaboravljamo u kakvim smo prilikama nedavno živjeli. Današnje društvo stvara mnogo dobara novac, bogatstvo, uspjeh a zaboravljamo na solidarnost, vjeru i nadu kao i na Boga. Kada je on u nama dobivamo snagu koju smo iskazali u Domovinskom ratu. Kardinal se zapitao kakav je molitva u našim obiteljima, počinjemo li nam i završava dan gospodnji zahvalom i molitvom. Prihvatilo Isusov poziv s povjerenjem i otvorena srca, poručio je kardinal Bozanić te istaknuo da su oba velika jubileja prilika da u svećeničkoj godini molimo za duhovna zvanja i rast naše crkve. Na kraju je domaćin, župnik Otočca i generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić uručio biskupima pečat prvog otočkog biskupa Petra de Andreisa Dalmate a kardinal Bozanić je dobio poklone i od gradonačelnika Marija Barkovića. Kardinal je uručio biskupu Bogoviću materijalnu pomoć Zagrebačke nadbiskupije poplavljenim prodručjima Kosinja u iznosu od 50 tisuća kuna a domaćinu mons. Šporčiću je uručio medalje bl. Alojzija Stepinca i Augustina Kažotića.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice