Korizmeno hodočašće Otočkoga dekanata na Udbinu

Nedelja, 16. 3. 2014.

 

Hodočasnici su najprije u crkvi obavili pobožnost križnoga puta koju su predvodili župnik iz Sinca vlč. Stanko Smiljanić i župnik Kutereva i Krasna vlč. Šimo Božić, dok su tekstove pojedinih postaja čitali vjernici iz pojedinih župa. Poslije te pobožnosti vjernici su imali mogućnost za sakrament pomirenja, a potom je euharistijsko slavlje u 17,00 sati predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, s kojim su u koncelebraciji bili generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić, otočki dekan i župnik, te mons. mr. Tomislav Rogić, čuvar svetišta na Udbini i udbinski dekan, kao i više svećenika iz dekanata.

Na početku euharistijskoga slavlja biskupa, svećenike i sve hodočasnike pozdravio je otočki dekan mons. Šporčić, koji je predstavio dekanat i iznio neke događaje značajne za dekanat. U prigodnoj propovijedi na temelju misnih čitanja, biskup Mile je najprije istaknuo da se ovogodišnji niz dekanatskih hodočašće Gospićko-senjske biskupije na Udbinu događa treću godinu zaredom. Svakako, naglasio je biskup, još je važnije da CHM bude putokaz svakom hodočasniku prema vječnoj adresi, a ona – naša konačna i trajna adresa - je u Bogu, u Presvetom Trojstvu i "nemirno je srce naše dok ne otpočine" na toj adresi, rekao bi Sv. Augustin, jer na toj adresi osigurana nam je vječna sreća. Usporedivši potom naš životni hod s putovanjem, biskup je istaknuo kako nam danas na putovanjima kao vodič služi naprava koja se zove navigacija, u koju upišemo točnu adresu i navigacija nas riječju i slikom vodi sve do cilja ter nas na kraju upozori da smo stigli na odredište. Postoji li slična navigacija koja nas vodi do konačne i trajne naše adrese, upitao je biskup ter nastavio da odgovor na to imamo i u današnjim misnim čitanjima, a najizravnije se očituje u evanđeoskom izvještaju o Isusovu preobraženju odnosno u glasu s neba: "Ovo je sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!"
Biskup je potom, kao primjer slušanja Božjega glasa, naveo Abrahama koji je krenuo iz Ura, a da ni sam nije znao kamo će dospjeti. No Bog ga je pozvao i on je krenuo. Bog je bio njegov vodič, njegova navigacija. Abraham nije imao u sebi tu navigaciju, nego ju je primao izvana - od Boga, podsjetio je biskup ter potom istaknuo kako je, za razliku od Abrahama, Isus u sebi imao sve potrebno da ljude vodi prema konačnoj adresi. "Njemu nije trebao netko pokazati put jer je on Put, njemu ne treba netko saopćiti istinu jer je on Istina, njemu ne treba netko govoriti o životu na krajnjoj adresi, jer je taj život u njemu – on je Život." A Sveti Pavao, dodao je mons. Bogović, otkrio nam je zakon kršćanske navigacije prema konačnom cilju. Apostol ga je izrazio riječima kako se onima koji Boga ljube, sve okreće na dobro (Rim 8, 28). To nam ulijeva hrabrost da se suočimo sa svim teškoćama, pa i ovima u kojima se sada nalazimo. Možda se katkada pitamo što će biti s nama u ovakvim prilikama ter što će biti s našom djecom ako se ovako nastavi. Ali, zaključio je biskup, onima koji Boga ljube, sve se okreće na dobro!

Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor "Sv. Cecilija" iz Otočca pod vodstvom s. Ljubomire Lešić. Poslije sv. mise hodočasnici su razgledali i još bolje upoznali crkvu, čemu je pridonijela i 15-minutna prezentacija o svetištu CHM od samog projekta, tj. od zamisli do današnje izgrađenosti i planova za budućnost. Potom je svim hodočasnicima ponuđena mogućnost okrjepe i kraćeg druženja, nakon čega su, obogaćeni još jednim lijepim duhovnim susretom, autobusima krenuli svojim kućama.

  Vijesti - Sve