Hodočašće Majci Božjoj na Krasno - 250km vrhovima Velebita u 7 dana

Srijeda, 30. 7. 2014.

 Službena obavijest:

Kukuljanovo, 18. srpanj 2014.godine

OBAVIJEST

SVIMA

4. Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj - Krasno 2014“.

Poštovani!

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata“Ajkula“ provodi u vremenskom periodu od 08.-15-kolovoza 2014. godine projekt pod nazivom „4. Velebitsko hodočašće Zahvale Majci Božjoj – Krasno 2014.“, a sve u čast i slavu poginulim pripadnicim Oružanih Snaga RH i preživjelim Hrvatskim ratnicima za slobodu hrvatskog naroda s ciljem da spomenuti projekt pređe u tradicionalno i zajedničko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita, a tom će se prigodom u Svetište Majke Božje od Krasna prinesti ZAHVALNA SVIJEĆA, koja će se nositi duž cijele dionice Velebitskog hodočašća.

Projekt Velebitskog hodočašća zahvale proveden je 2009., 2012. i 2013. godine, a danas ima i međunarodnu dimenziju iz razloga što smo u suradnji sa partnerima International police association –IPA Sekcija Hrvatska i Športske društvo „Čopalj“-Rijeka pozvali i hodočasnike iz drugih zemalja da nam se priključe u spomenutom Hodočašću.

Velebitsko hodočašće zahvale započinje iz pravca Tulovih greda na južnom dijelu Velebita, odnosno od crkve Sv.Franje u Podpragu, gdje je spomen ploča sa imenima 51 poginulog hrvatskog branitelja, koji su poginuli na Velebitu u Domovinskom ratu od 1991-1995.godine. Prije polaska hodočasnika, župni svećenik u spomenutoj crkvi služiti će Svetu misu, blagosloviti Zahvalnu svijeću i hodočasnike.

Hodnjom duž cijelog Velebita, u svojoj stvarnoj duljini od preko 250 km do krajnjeg sjevernog dijela Velebita-Zavižana odnosno do mjesta Krasno, obići ćemo pozicije gdje smo boravili u vrijeme Domovinskog rata i gdje su spomen ploče poginulih pripadnika OS RH i poginulih pripadnika SJP Rijeka – Ajkula, (Marino Jakominić, Bruno Bolanča i Ivica Antončić), iste će se urediti i pored njih zapaliti svijeće, a zajedničkom molitvom zahvaliti se njihovim obiteljima te se još jednom pokloniti žrtvi naših suboraca, a sve s ciljem da se ne zaboravi žrtva koju su Hrvatski branitelji i sveukupno hrvatsko stanovništvo podnijeli na putu stvaranja slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske.

Posebnost Velebitskog hodočašća odražava obilazak mjesta pogibije hrvatskih branitelja koja se nalaze na području nepristupačnom za mnoge članove njihovih obitelji, a i nerijetko se nalaze u minski sumnjivom području ili u njegovoj neposrednoj blizini. Također obišli bi se svi naj viši visovi Velebita (Sveto brdo, Vaganjski vrh,Visočica, Alan, Zavižan....).

Na višednevnoVelebitsko hodočaće cijelom dionicom od Tulovih greda do Zavižana - Krasna, krenuti će samo oni hodočasnici koji su psihofizički sposobni i spremniizdržati i prijeći spomenutu dionicu.

Završno okupljanje svih koji žele biti sudionici „4. Velebitskog hodočašća Zahvale Majci Božjoj – Krasno 2014.“, naših partnera, prijatelja i članova obitelji poginulih branitelja i obitelji hrvatskih branitelja, započinje 14.kolovoza 2014. godine (ČETVRTAK) kada se organizirano odlazi na Bdijenje u Svetište Majke Božje od Krasna, na zajedničju molitvu Majci Božjoj - „Kraljici Hrvata“, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata i vremena koje smo proveli na Velebitu do Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 1995. godine, bdjela i čuvala hrvatske ratnike, hrvatske branitelje, sve pripadnike Oružanih Snaga RH, a tako i nas pripadnike SJP Rijeka- Ajkula.

Svi sudionici hodočašća biti će sudionici zajedničkog MIMOHODA, koji će započeti 15.kolovoza 2014.godine (PETAK) u 09,00 sati od mjesta okupljanja u Krasnu (Dom Kulture) do dolaska u Svetište. Isto tako svi će biti u Svečanoj procesiji tijekom slavlja Svete mise i trenutka kada se prinose darovi, odnosno kada se Zahvalna svijeća predaje tijekom Svete mise.

U nadi da ćete prepoznati značaj ovog projekta, kako za sve hrvatske branitelje, a pogotovo

za članove obitelji poginulih, koji nisu u mogućnosti obići mjesta pogibija svojih najmilijih i zapaliti im svijeću, srdačno Vas pozdravljamo.

Sve informacije i prijave primati će se u sjedištu USPDR „Ajkula“ ili putem e-mail adrese (info1@ajkula.hr ) zaključno do 03.kolovoza 2014.godine (NEDJELJA )

S poštovanjem !

Predsjednik USPDR „Ajkula“

Perica Prpić

_______________________

Fotografije su arhivska građa Udruge

 

hodoc zahvalna-svijeća

  Vijesti - Sve