Jesenski susret svećenika Otočkoga dekanata

Ponedjeljak, 6. 10. 2014.

Potom je dr. Milan Šimunović, profesor teologije u miru, koji povrjemeno živi u Otočcu i pastoralno pomaže u cijelom dekanatu, održao izlaganje o temi „Svećenikova trajna izgradnja pod vidom novog pastoralnog planiranja". Izlaganje je imalo šest dijelova – Primat milosti, Osluškivanje Božje riječi, Svećenik i sveti Isusov nemir, Potreba trajne zajedničke izgradnje, Praktične smjernice i Neki kriteriji pri programiranju – a izlagač je posebno u posljednjima istaknuo neke konkretne ideje i prijedloge za jaču pastoralnu povezanost i suradnju svećenika poglavito u dekanatu, naglasivši osobito respektiranje „jakih liturgijskih vremena" tijekom godine, ozbiljan pristup pokorničkim slavljima, mogućnost novih oblika animacije vjernika prigodom župnih „zborova", nedostatak župne kateheze za odrasle i sl. Na kraju je mons. Šimunović, na temelju apostolske pobudnice Ivana Pavla II. „Pastores dabo vobis", svećenicima posvijestio koliko je „u crkvenom zajedništvu svećenik, u trajnoj istini o sebi, napose pozvan rasti unutar i zajedno s vlastitim prezbiterijem ujedinjenim s biskupom", kao bi svi zajedno lakše prevladali „galopirajući individualizam i subjektivističko teološko rezoniranje" i izbjegli napast „soliranja" i na kraju gubljenje „svježine duha". A potrebna razina zahtjevne zadaće, budući da „narod ima pravo očekivati od svojih svećenika ono za što su od Krista pozvani", postiže se, istaknuo je izlagač, učenjem i rastom kroz razne susrete na biskupijskoj i dekanatskoj razini, duhovne vježbe ter osobito kroz studijske skupove i susrete „zajedničkog razmatranja". Upravo takvi ozbiljni susreti na dekanatskoj razini, mogu, kako kaže spomenuti sveti papa, spriječiti „kulturno osiromašenje i oskudice ter bijeg u olake stavove koji su, također na pastoralnom planu, plod duhovne lijenosti". Ali oni također „pružaju zrelije zaokruženje različitih sastavnica duhovnog, kulturnog i apostolskog života" ter nam „otvaraju um i srce novim, povijesnim izazovima i novim poticajima što ih Duh upućuje Crkvi". U misijskom poslanju svećenika, prema riječima Sv. Pavla „svima bijah sve da pošto-poto neke spasim", potrebno je mnogo poduzetnosti i kreativnosti. A toga, zaključio je mons. Šimunović, nema bez trajne izobrazbe, s naglaskom na zajedničkom pastoralnom promišljanju.

U trećoj točki dnevnoga reda dekan Šporčić je izložio „dekanatski kalendar" do Božića odnosno zajedničke točke pastoralnih aktivnosti do konca tekuće godine. To su: dekanatski susret molitvenih zajednica (Sinac, 11. listopada), svećenička skupština (Gospić, 13. listopada), biskupijski susret članova ŽPV (Otočac, 19. listopada), Teološko-pastoralni seminar (Rijeka, 27. listopada), ter biskupijski susret čitača (Ogulin, u studenom). Na kraju se mons. Šporčić osvrnuo na predstojeći Tečaj vjere, koji se održava u Otočcu, ter je svećenike potaknuo da što prije prirede materijal za novi broj dekanatskoga godišnjaka „Vrilo".

Na kraju sastanka razvila se živa rasprava o ostvarenju nekih planiranih događaja, posebno potaknuta izlaganjem prof. Šimunovića. Plodna diskusija prenijela se i u „kvartir", gdje su župnikovi suradnici priredili za svećenike izvrstan objed, a u razgovoru se posebno nametnula tema sprovoda samoubojica, potaknuta zabrinjavajućim porastom suicida u posljednje vrijeme, kao i pitanje sudjelovanja svećenika na godišnjim svečanim proslavama Sv. Huberta, budući da su lovci gotovo stalno „spriječeni" svetkovati Dan Gospodnji odnosno nedjeljom redovito sudjelovati u župnim slavljima.

  Vijesti - Sve