Predstavljanje Gačanskog parka hrvatske memorije u Otočcu

Četvrtak, 14. 1. 2016.

O uređenju okoliša crkve Presvetog Trojstva govorio je otočki župnik mons. Tomislav Šporčić. Pritom je neizostavno iznio kratki historijat obnove otočke crkve nakon destrukcije dušmana u Domovinskom ratu, na što se logično nadovezalo uređenja okoliša, a time i oživotvorenje ideje Gačanskog parka hrvatske memorije.

Milan Kranjčević, predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke, koja je bila nositelj i organizator kiparskih kolonija koje su izrodile umjetnički sadržaj spomenutog parka, osvrnuo se na sam razvoj ideje izrada skulptura za park, odnosno osmišljavanje sadržaja parka.

Manja Kostelac – Gomerčić govorila je nadahnuto o kulturološkom značenju Gačanskog parka hrvatske memorije, naznačavajući niz intelektualno zahvalnih tema koje ovaj park jednostavno nudi. Posebno je istakla uspješnu, a na izgled kontroverznu postavku, da se ovdje radi o pravoj pravcatoj knjizi u kamenu, naglašavajući svu kompleksnost samoga parka.

Biskup dr. Mile Bogović je u svom osvrtu u početku pojasnio neke dvojbe u svezi nastanka parka, odnosno uspješnoj realizaciji cijele ideje, posebno naglasivši onaj povijesni, ranosrednjovjekovni period kneza Borne, utemeljitelja hrvatske državnosti, i period Bašćanske ploče, a time i samostana sv. Mikule u Otočcu, dajući povijesni kontekst tih događanja, a koje su u Gačanskom parku već 'objašnjene' na prvih nekoliko skulptura.

g16g1g4

  Vijesti - Sve