Ne bojte se istinom istupati protiv harange na Alojzija Stepinca!

Utorak, 19. 1. 2016.

Ovo predfabijanovsko događanje organizirali su Grad Otočac, Gospićko-senjska biskupija i Župa Otočac, pa su goste i publiku najprije pozdravili dogradonačelnik Nenad Janković i biskupijski vikar i otočki dekan i župnik mons.mr. Tomislav Šporčić, podsjetivši kako se u prigodi blagdana Fabijanova, ujedno Dana grada Otočca, uvijek održavaju i predstavljanja knjiga, a ovaj je put riječ o velikom djelu koje je važan prilog zalaganju da istina dođe do izražaja.

- Sve što se događalo i događa se vezano uz blaženika Alojzija Stepinca, a o čemu potkrijepljeno govori i knjiga koju predstavljamo, od montiranog procesa protiv Stepinca i osude na robiju do organizirane harange u javnosti, samo dokazuje kako oni koji su nastojali 50 godina govoriti protiv Katoličke Crkve, to rade i danas, rekao je između ostalog prof. Mataija.

Ta dugotrajna javna haranga na Stepinca u temeljima ima knjigu Magnum crimen (1948.) dr. Viktora Novaka, masona i otpadnika od Crkve, u kojoj on iznosi na tisuću stranica 'tvrdnje' o Stepincu kao tvorcu genocida, a na tom popisu genocidnih su i lički svećenici Dragutin Kukalj, Vladimir Kargačin i Fran Binički. Slijedi čitav niz knjiga (Varvarstvo u ime Hristovo, Beograd, 1988., Tko je bio Alojzije Stepinac, Sarajevo, 1986., itd.) koje su dalje promovirale laž o Stepinčevu ustaškom programu od kojega on, kako se navodi, nije odustao ni nakon rata vodeći narod u avanturu ustaško-križarskoga terorizma.

Nakon proglašenja Stepinca blaženikom, Srpska Pravoslavna Crkva pojačano započinje kampanju protiv Stepinčeva svetačkog i mučeničkog lika. Među mnogim autorima posebno svojim klevetničkim pristupom odskače Talijan Marko Aurelije Rivelli, koji je svoju knjigu satkao upravo na Novakovim lažima u Magnum crimen. Bateljina pak knjiga dokazima potkrepljuje koliko je ta Rivellijeva knjiga zlonamjerna, prepuna netočnosti, krivih zaključaka, krivotvorina, kleveta i prešućivanja važnih istina.

Biskup Bogović u svojemu je izlaganju rekao kako je, zahvaljujući lažima koje su se počele širiti nakon 2. svjetskog rata, najveći pravednik osuđen kao zločinac i u tome je njegova sličnost s Isusom. Vidimo kolika je moć laži u svijetu, zato ne treba čuditi što je tako uspješno Stepinac predstavljen kao zločinac.

Pitanje je kako onemogućiti da ta laž djeluje i živi u našoj sredini. Ne treba se zavaravati, smatra biskup Bogović, koliko god imali knjiga i dokaza, doći će opet neki koji će usred Zagreba govoriti kako nema dovoljno dokaza da se Stepinac zalagao za Srbe i Židove tijekom rata. Nekima treba takav Stepinac, grješnik i zločinac, i zato je teško doći do istine, ali nije nemoguće, treba ustrajati, treba se boriti, poručio je biskup. U tome smislu smatra korisnom inicijativu Svete Stolice da sve materijale prouči i srpsko-pravoslavna strana radi formiranja ispravne slike o budućemu svecu Alojziju Stepincu.

- Optimist sam, makar izgledalo da ćemo i sutra izgubiti jer je istina trajni biser koji ne gubi sjaj. Ne trebamo se bojati govoriti istinu o Alojziju Stepincu na svim razinama, i onda kada u javnosti izgleda da ne dobivamo tu bitku, treba koji put znati i gubiti radi pobjede konačne istine. Istina će nas osloboditi, možda ne baš danas, a ova je Bateljina knjiga važan priručnik za obranu Stepinca. Ljudi u Srbiji nisu mogli dobiti drugačiju sliku o Stepincu osim lažne, trebamo i njima pomoći da se oslobode te laži. Molimo se za snagu da podnesemo nepravedni udarac, u prvom redu moramo moliti, zaključio je Bogović.

Na kraju se obratio i sam autor govoreći o Stepincu kao duhovnom velikanu, prije svega vjerniku, molitelju i klanjatelju Euharistije, predvodniku Božjega naroda i posvetitelju njegovu.

- Bavimo se političkim okolnostima koje bacaju sjenu na toga čovjeka i zato ne možemo otkriti njegovu ljubav prema narodu. Njegovo svjedočanstvo vjere od velike je važnosti za cijelu Crkvu. Rivellijeva knjiga je napisana na falsificiranim dokumentima, to je propaganda koja nije u službi istine. Sadržaj moje knjige je odgovor na te lažne tvrdnje o nadbiskupu Stepincu, rekao je dr. Batelja.

Podsjetio je na izjavu patrijarha Irineja kako su Hrvati za beatifikaciju Stepinca preskočili ratnog Stepinca i bavili se samo mučeničkim Stepincem nakon 1946. godine. Također i kako je "Alojzije Stepinac simbol svega zla koje otvara rane na telu srpskog naroda".

- Sustavno se podmeće neistina. To samo znači da povjesničari, državna politika i institucije nisu odradili svoj posao. Ne mogu Srbi biti tutori Židovima u Hrvatskoj, niti Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i svijetu, to je drskost u politici i zastupanju vjerske stvarnosti. Stepinca su Židovi zvali germanofobom, a Nijemci su ga zvali prijateljem Židova. Nije Zagreb bio očišćen od Židova, Beograd je bio očišćen od Židova. A nisu ga očistili Nijemci nego su Nedić i Ljotić izvodili akciju velikosrpskoga plana, rođenog još 1913. I nije Stepinac kreirao Pavelića, kako oni kažu, nego su Pavelića kreirali hici mržnje 1928. u hrvatsko srce i svetosavska diktatura koja je slijedila. Srpska se politika temelji na laži, zar nije rekao srpski ideolog Dobrica Ćosić: „Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

Osvrnuvši se na uspostavljanje zajedničke komisije Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve, Batelja je podsjetio kako postoji 43 tisuće stranica dokumenata koji govore o Stepincu kao pravedniku, a tu je i 9.800 stranica udbaških dokumenata. Radi povijesne istine Komisija bi sve to trebala uzeti u obzir. Potrebno je uvažiti sve činjenice točno kakve su bile.

„Ne ubij, tko ubije čovjeka, dira zjenicu Božjega oka! Taj je izravno protiv Boga.“ To su Stepinčeve riječi. Izlaganje je Batelja zaključio drugim Stepinčevim riječima koje su nam putokaz i danas: „U Crkvi i u životu ništa veliko nije se stvorilo osim molitvom i žrtvom.“ Makar prošli kroz kalvariju i križni put, istina će pobijediti.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je župni zbor sv. Cecilija predvođen prof. Brankom Bernardi i s. Ljubomirom Lešić te otpjevao Mučenici hrvatski, Svećenici Gospodnji i Stopama vjere.

  Vijesti - Sve