Veliki petak u senjskoj katedrali

Petak, 18. 4. 2014.

Biskup Bogović predslavio je obrede Velikog petka u zajedništvu sa župnikom Senja dr. Richardom Pavlićem i župnim vikarom Nikolom Pršom. Muku po Ivanu otpjevali su pjevači katedralnog zbora pod ravnanjem Ivana Prpića i uz orguljsku pratnju Milana Dučića
U svojoj homiliji simboličkog naziva „Hvaliti se križem" biskup Bogović je govorio o onom dijelu svoje korizmene poslanice koji govorio o simbolici križa. „Senj je danas posjetio svoju Kalvariju, tamo smo otkrivali križ i klanjali mu se, baš kao što je i Sv. Pavao rekao: mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista! " istaknuo je biskup Bogović.
No, u Sv. pismo također stoji: „Proklet onaj koji visi na drvetu" to jest na križu.
Svijet sve bučnije navješćuje prokletstvo križa. Po logici svijeta svaki križ nosi svoje prokletstvo. zato se svakog križa treba osloboditi. Kada u braku dođe do krize, možda se jedno razboli. Drugo ne vidi razloga da nosi križ supruga i traži rastavu. Kada se pojavi neizlječiva bolest, neki već danas preporučuju eutanaziju. Pače već i dijete taj put može odabrati da se izbjegne nošenje križa. Vrijedi samo onaj život koji je na kvalitetnoj razini, bez križa i patnje. Neki tu filozofiju žele uvesti i u škole.
senj-vel-petak2Što je posebno u Kristovom križu? Ne hvalimo se bilo kakvim križem, nego onim na kojem je „raspeta ljubav", bez ikakva traga mržnje. Križ s mržnjom ostaje i dalje prokletstvo. Takvim križevima mi se ne hvalimo, niti oni to zaslužuju. Lažna je poruka da život vrijedi samo kada je ugodan i lagodan. Papa Ivan Pavao II. jasno poručuje: „Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može izgraditi ništa veliko." Mi smatramo da odgoj ne može biti uspješan ako se mladež poučava kako se pod svaku cijenu izbjegavaju križevi i teškoće. Mi smatramo da se prava sloboda ne postiže izbjegavajući križ pod svaku cijenu. Zato smo i uzeli za geslo ove pastoralne godine: Odgoj za slobodu u znaku križa.
Zato: „Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista u kojem je spas, život i uskrsnuće naše, po kojem mi smo spašeni i oslobođeni."
Zatim je slijedio obred klanjanja križu i cjelivanja kao izraz onoga što se osjeća prema Isusu u trenucima njegove najveće patnje.

Tekst Zvonko Ranogajec i snimka (dio s mise na Veliki petak) Blaženka Ljubović

  Vijesti - Sve