Korizmeno hodočašće Senjskog i Udbinskog dekanata u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini

Nedelja, 6. 4. 2014.

Hodočašće je započelo pokorničkim bogoslužjem i pobožnošću križnog puta u Crkvi hrvatskih mučenika. Prije svete mise svećenici iz oba dekanata bili su na raspolaganju hodočasnicima za svetu ispovijed.
Pobožnost križng puta predvodio je senjski dekan i župnik Sv. Jurja, Silvijo Milin a tekstove su čitali ministranti i hodočasnici iz pojedinih župa. Zatim je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio preuzvišeni biskup mons. dr. Mile Bogović u koncelebraciji sa više svećenika iz oba dekanata.
Euharistijsko pjevanje uz orguljsku pratnju animirao je župni zbor župa Senj i Udbina
Na početku slavlja Biskupa, svećenike i sve hodočasnike pozdravili su i predstavili svoje dekanate te iznijeli neke značajne događaje za dekanat; domaćin, dekan i župnik udbinski, mons. mr. Tomislav Rogić, zatim dekan senjski i župnik Sv. Jurja vlč. Silvijo Milin.

Biskup je također na početku slavlja pozdravio sve okupljene a u svojoj propovijedi. govorio je značenju hodočašćenja, povezujući to sa prolaznošću na ovom svijetu i putovanju prema Bogu i vječnoj adresi, rekao bi sv. Augustin "nemirno je naše srce dok ne dođe do te adrese" gdje nam je osigurana vječna sreća, jedan drugi svijet zato zahvalimo Gospodinu što nam je dao tu mogućnost.

Kazao je: "Isus nas okuplja oko oltara i on nas upućuje kuda trebamo krenuti, to je ta navigacija koja nas zaokuplja, sv. Pavao kaže da nas usmjerava na dobro. Nastavio je, današnje evanđelje nam govori o tome kako je Isus uskrsio Lazara tj. o bolesti i smrti Lazarovoj i njegovim sestrama Marti i Mariji koje su voljele brata i nadale se njegovom ozdravljenju. Također su voljele Isusa i molile da pomogne bolesnom Lazaru. Kad je Isus došao, Lazar je već bio mrtav, vidio je koliko sestre trpe i pate iz ljubavi prema njima Isus će mrtvog Lazara vratiti u život i pokazati da ima moć nad smrću. Marija i Marta su pokazale ljubav, trpljenje i patnju, vrednote o kojima je poučavao svoje učenike Isus, koji nas je po muci na križu otkupio, napomenuo je i mi trebamo učiti se tim vrednotama kako bi mogli podnijeti svoje križeve."
Na kraju je zahvalio hodočasnicima i svećenicima koji daju svoj doprinos u širenju Evanđelja vjernicima u župama u kojima djeluju.
Na izlasku iz CHM hodočasnici su dobili na poklon Korizmeno-uskrsnu poslanicu gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića.
Nakon sv. mise mons. Rogić pozvao je hodočasnike u dvoranu na razgledavanje izložbe na temu Križa koju su pripremila vrtička i školska djeca župe Sv. Križ iz Ogulina. Nakon kratke povijesti o Udbini i CHM, predstavio i idejno rješenje oltarnog reljefa na temu mučeništva, autora Kuzme Kovačića, zatim je slijedilo druženje uz okrjepu i povratak hodočasnika u svoje župe.
Priredila, Blaženka Ljubović, prof.

  Vijesti - Sve