Gospa Ribarska u Senju: “Preuzmimo odgovorno jaram Kristov”

Utorak, 15. 7. 2014.

senj-gospa-ribarska-kipMisno slavlje uzveličao je katedrali zbor pod vodstvom Ivana Prpića i uz orguljsku pratnju Milana Dučića., kao i Gradska glazba Senj u procesiji.
Kao što je u današnjem čitanju Majka Božja poručila učenicima da čine sve što im Isus naredi, ona to i danas poručuje nama. Ako se tako ponašamo, onda ćemo biti na pravom putu, poručuje na početku svoje homilije biskup Bogović. U nastavku je pojasnio etimologiju pojma škapular ili škapulir koji s latinskog prijevoda znači tkanina koja pokriva leđa, a upravo je BDM tražila od nas odgovornost da nosimo jaram Kristov na svojim leđima. Kroz povijest smo bili pod raznim jarmovima, od turskog do komunističkog. Isus je jasno rekao, uzmite jaram moj na sebe, što znači da smo spremni preuzeti na sebe obveze u društvu. Ako si bio dobar prema bližnjemu, ugodno ćeš spavati. Tek se tada ima životni program nošnje životnog bremena uz smislenost. Tada smo i spremniji preuzeti obveze u društvu i životnu odgovornost što je posebno važno u današnjem vremenu koje promiče nenavezanost i slobodu.
Nakon mise održana je tradicionalna procesija središtem Senja u kojoj su sudjelovali brojni Senjani kao i hodočasnici pristigli s drevnog Modruša i te članovi Karmelske bratovštine marijanskog svetišta u Oštarijama kod Ogulina.

U svom završnom obraćanju ispred senjske katedrale Uznesenja BDM, predvoditelj trodnevnice vlč. Darko Zgrablić je istaknuo da smo išli zajedno s Gospom ne radi tradicije već kao izraz naše vjere te da po njenu nagovoru budemo spremni izgarati za Krista. Konačno, predstavljen je i novi član senjskog kaptola umjesto nedavno preminulog Petra Boguta, dr. Richard Pavlić, župnik Senja i profesor na Riječkoj teologiji.

Tekst i snimke (procesija) Zvonko Ranogajec

  Vijesti - Sve