Senjski dekanat - susret obitelji u župi Jablanac

Nedelja, 15. 3. 2015.


Susret je počeo u 16 sati pobožnošću križnoga puta a nastavio se sv. misom i druženjem obitelji nakon mise.
Pobožnost Križnog puta predvodio je senjski dekan i župnik Sv. Jurja, preč. Silvijo Milin, dok su tekstove - postaja Križnog puta čitali ministranti iz župe Sv. Juraj.
Misno slavlje predvodio je i propovijedao senjski župnik dr. Richard Pavlić, suslavili su župnik domaćin Škraba Ljuban, senjski dekan i župnik Sv. Jurja Silvijo Milin i fra Mirko Varga-Ljubić iz kapucinskog samostana u Karlobagu.
Svečanost su uzveličali ministranti i pjevači predvođeni voditeljem senjskog katedralnog zbora sv. Cecilija Ivanom Prpićem – Špikom.
Predvoditelj svečanog misnog slavlja, senjski župnik dr. Richard Pavlić u svojoj propovijedi pojasnio je misna čitanja, na četvrtu korizmenu nedjelju u kojima se govori o osudi svijeta u kojem su suprotstavljeni dobro i zlo, svjetlo i tama te Božjoj ljubavi koja potiče čovjeka na obraćenje i dobra djela. Prvo čitanje nam govori se o tome kako je izabrani Izraelski narod odveden u babilonsko ropstvo budući se odmetnuo od Boga i nije prihvaćao Božju riječ te kako je Bog na nevjeru i neposluh svog naroda odgovorio milosrđem i izveo ga na slobodu iz babilonskog ropstva. Vidimo da Bog može i kazniti, ali i spašavati, to je Božja svetost i veliko Božje milosrđe prema ljudima, tako i povrh svakoga grijeha Bog je onaj koji je milostiv i ljubi čovjeka.
Ista situacija događa se i u dugom čitanju, Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, na grijeh odgovara oprostom i milosrđem kojim smo spašeni u Isusu Kristu. Također je pojasnio i odlomak iz Evanđelja po Ivanu, u kojem se govori o beskrajnoj Božjoj ljubavi, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Sin Božji je Svjetlost koja je došla na svijet da rasvijetli tamu i razotkrije grijeh (nevjeru i zlo), koji se čini u tami i ne podnosi svjetlost da ne budu razotkriven, ljudi više ljube tamu nego svjetlost koja je došla na svijet jer ona razotkriva njihova zla djela, nevjera je čin tame i suprotstavljena je svjetlosti i vjeri. Djela učinjena u tami su djela zloga, a ona učinjena na svjetlosti djela su u Bogu učinjena, Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.
Također se na kraju osvrnuo i na današnji dekanatski susret obitelji koji je simbolično organiziran u župi Jablanc u crkvi Sv. Josipa, i to u okviru priprema naše Biskupije za II. Nacionalni susret hrvatskih obitelji koji će se održati na Trsatu, 19. travnja 2015. godine. Zaključio je, obitelj je temelj društva, molimo za naše obitelji.
Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratio i domaćin, župnik župe Jablanac Škraba Ljuban, zahvalio je predvoditelju misnog slavlja župniku Pavliću, također i ostalim svećenicima i ministrantima na sudjelovanju kao i svim prisutnima koji su doprinijeli ljepoti ovog misnog slavlja. Zatim je napomenuo, budući se bliži blagdan Sv. Josipa kojemu je posvećena župna crkva u Jablancu i samostanska crkva u Karlobagu, slobodan sam s radošću Vas pozvati da dođete u Jablanac i Karlobag 19. ožujka na blagdan Sv. Josipa na misna slavlja koja će se održati ovom svecu u čast. Druženje obitelji nastavilo se i poslije svete mise.
Priredila, Blaženka Ljubović, prof.

  Vijesti - Sve