bener

26. obljetnica progonstva Slunjana

slunj kolona sjecanja(Slunj, 16.11.2017.) - U četvrtak 16. studenog u Slunju je održana dostojanstveno obilježavanje 26. obljetnice od progonstva Slunjana iz svog ponosnog grada. Sve je započelo komemoracijom kod spomenika poginulim braniteljima u gradskom parku, kolonom sjećanja središtem grada, svetom misom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva kao i satom povijesti pod nazivom „Da se ne zaboravi“. Nakon polaganja vijenaca od strane najviših državnih predstavnika, molitvu odrješenja su predvodili vojni kapelan don Milenko Majić i župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. U ime predsjednika Vlade vijenac je položio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović bojnik Jožef Štignjedec a u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića saborski zastupnik Tomislav Lipoščak.

Continue Reading

Ispis E-mail

Sveti Franjo Asiški u Zavalju

zavalje sv. franjo(Zavalje, 30.9.2017.) - U Zavalju, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja je izvan granica Hrvatske u BiH, u subotu je svečano obilježen nebeski zaštitnik župe, Sveti Franjo Asiški. U istoimenoj župnoj crkvi pred dvije stotine vjernika, misno slavlje je predslavio voditelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj preč. Antun Štefana, a suslavili su domaći župnik vlč. Dino Rupčić kao i brojni svećenici iz Slunjskog dekanata i šire, župnik Cetingrada vlč. Stanko Smiljanić, Cvitovića i Lađevca vlč. Šimo Božić, slunsjii žipnik i dekan mons. Mile Pecić te domaći sin fra Petar Žagar.

Continue Reading

Ispis E-mail

Dr. Franjo Jurčević proslavio zlatnu misu u Cetingradu

(Cetingrad, 15.8.2017.) - Župnik župe sv. Jelene Križarice iz Kastva i rođeni Cetingrađanin proslavio je na blagdan Velike Gospe zlatnu misu u svojoj rodnoj župi Uznesenja BDM u suslavlju domaćeg župnika mons. Marijana Ožure, župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića i svećenika Slunjskog dekanata. Velika Gospa je uz blagdan sv. Josipa najznačajniji dan za vjernike Cetingrada i dan kada svoj rodni kraj pohode brojni Cetingrađani iz europske i prekoatlantske dijaspore kao i hodočasnici iz slunjskog kraja jer je Velika Gospa u Cetingradu glavno marijansko okupljalište na ovaj najvažniji marijanski blagdan. Ove godine Velika Gospa bila je u Cetingradu u znaku jedinstvenog slavlja, jer je zlatni misu proslavio domaći sin i veliki dobrotvor dr. Franjo Jurčević.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskup Valter Župan za blagdan Velike Gospe u Zavalju

zavalje i biskup zupan(Zavalje, 15.8.2017.) - Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je ove godine proslavljena u župi sv. Franje Asiškog, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se od vremena nakon Drugog svjetskog rata nalazi u susjednoj Bosni i Hercegovini. Blagdan Velike Gospe tradicionalno okuplja veliki broj hodočasnika iz drugih župa Slunjskog dekanat kao i
župe sv. Ante Padovanskog iz Bihaća. Ove godine blagdan Velike Gospe predslavio je krčki biskup u miru mons. Valter Župan u suslavlju mjesnog župnika Zavlja kao i Donjeg Lapca i Boričevca Dina Rupčića.

Continue Reading

Ispis E-mail

Misa na Dan općine Cetingrad

cetingrad misa na dan opcine(Cetingrad, 7.8.2017.) - U ponedjeljak 7. kolovoza u Cetingradu je svečanim misnim slavljem kojeg je predslavio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić obilježen Dan općine. Suslavio je mjesni župnik mons. Marijan Ožura kao i župnik Sinca i novoimenovani župnik Cetingrada Stanko Smiljanić. Misu su uzveličali karlovački župan Damir Jelić, načelnica općine Cetingrad Marina Kalić kao i brojni uzvanici i predstavnici više gradova i općina, braniteljskih udruga, vojske i policije.Misu je liturgijskom glazbom uveličao župni zbor uz orguljsku pratnju Kristijana Katića.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskup Bogović na misi za Dan grada Slunja

slunj dan grada(Slunj, 6.8.2017.) - Dan grada Slunja svečano je proslavljen sv. misom koju je predvodio biskup u miru mons. dr. Mile Bogović u suslavlju župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića, a koja je okupila brojne predstavnike državnih, županijskih i općinskih i vlasti. Bio je to završetak velikih događaja zadnjih dana kada se komemorirala pobjednička Oluja hodom branitelja od Kamenice do Slunja kao i koncertom Marka Perkovića Thompsona u Slunju pred više desetaka tisuća njegovih pobornika na čelu s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Biskup Bogović je na svečanoj misi progovorio o događajima pred 22 godine, a u duhu blagdana Preobraženja Gospodinova.

Continue Reading

Ispis E-mail

CookiesAccept