Priznanje grada Slunja biskupu dr. Mili Bogoviću

Srijeda, 6. 8. 2014.

Kao što smo jučer u čitavoj domovini, tako i danas u Crkvi na gradskoj slavimo tri blagdana. Događaji su isti ali imaju razliku jer se jučer slavio uspjeh uma i ruku kao dio programa ljudskih institucija, dok je danas u prvom planu Božji program koji nam je to sve omogućio. Cilj je bio biti slobodan i gospodar u svojoj zemlji što su opravdane želje, pogotovo ako uz njih ne ide zlo. Za razliku od 1945. kada se nije pitalo jeli pobijedilo dobro. Takvu pobjedu odbacujemo jer ne podržavamo činjenje nasilja nad slabijima. Niti jedna pobjeda koja u sebi nema elemenata Isusa Krista, loša je pobjeda. Domovina jamči naša nacionalna i vjerska prava kao što i majka svom djetetu osigurava najneophodnije stvari. I dobili smo Domovinu nakon tisuću godina. Crkva takve branitelje i projekte nastanka drŽave iz 1990. i 91. godine podržava i odobrava za razliku od kulta 1. 2. ili 3. puške iz Drugog svjetskog rata. Nedavno su se 27. srpnja u dva mjesta Boričevcu i Srbu održala dva slavlja, jedno je komemoriralo nevine žrtve, a u drugom se slavila 1. puška koja je stvorila puno nevinih žrtava. Država koja to dopušta pokazuje da je još raštimana. Knin je jučer također pokazao da je na djelu raštimanost društva. A tako će biti sve dok se uštimavamo po 1. puški a ne tonovima Isuswa Krista, zaključio je biskup Bogović svoju propovijed čestitajući pritom Dan grada Slunja njegovim žiteljima koji se pred 19 godina vratili iz četverogodišnjeg progonstva.
Nakon mise održana je svečana sjednica gradskog vijeća. Tom prilikom gradonačelnik Jure Katić se osvrnuo na sve učinjeno protekle godine a podijelio je i više javnih priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Biskup Mili Bogoviću inače rođenom Slunjaninu zahvalio je što je sve u svom pastirskom radu učinio zadnjih desetljeća.

Jedan od ovogodišnjih dobitnika bio je i gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović. Tom prilikom biskup Bogović je primajući nagradu istaknuo: „Za Slunj sam i ja pripremio projekt koji još nažalost radi nedostatka vremenom nisam završio. Knjiga ima radni naslov: „Slunj i njegova Crkva u prošlosti i sadašnjosti".  Biskup je nedavno za Dan grada Gospića izdao knjigu "Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti" a svojevrsna povijest Crkve na Kordunu će sačekati narednu godinu kada će se obilježiti dvadeset godina od povratka Slunjana na njihova ognjišta nakon oslobodilačke akcije Oluje. Spomenutu knjigu, "Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti", uručio je kao poklon gradonačelniku Katiću.

Svečanoj sjedni nazočili su predsjednik županijske skupštine Karlovačke županije Željko Bokulić, zamjenici karlovačkog župana Josip Šafar i Ivan Banjavčić kao i brojni načelnici i gradonačelnici iz Karlovačke županije i Bosne i Hercegovine, iz Gruda i Velike Kladuše te Unsko-sanske županije.

slunj biskup svecana sjednicaslunj dan grada misa

  Vijesti - Sve