Da se ne zaboravi - Dan sjećanja u Slunju

Nedelja, 16. 11. 2014.

Dok su vojno sposobni muškarci provodili obrambene zadatke, ostali dio stanovništva se uz pomoć hrvatske države i svoje Crkve koja je bila veliki oslonac pripremao za povratak kući.
U nedjelju su u 10 sati zasvirala vatrogasna sirena i zazvonila su zvona. Zastali su svi i sjetili se ubijenih, suza, rana, znoja. Mladi su počeli paliti lampione po Slunju, a u 10.30 počelo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred spomenikom braniteljima. Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici ministarstva branitelja pukovnik Marin Kostelac, karlovačke županije dožupan Josip Šafar, PU karlovačke Tomislav Kotič, Središta za borbenu obuku vojni poligon Eugen Kvaternik satnik Ivoslav Jurčevič, Grada Slunja gradonačelnik Jure Katić kao i predstavnici više udruga proisteklih iz domovinskog rata, političkih stranaka kao i načelnika i gradonačelnika. Molitvu ispred spomenika poginulim braniteljima u gradskom parku predvodio je župnik mons. Mile Pecić u suslavlju s vojnim kapelanom Dragom Majićem i župnikom Cvitovića i Lađevca mr. Antoniom Čuturom. „To nije bilo samo vrijeme stradavanja već i vrijeme hrabrosti za one koji su svoje živote dali za našu slobodu,¨ poručio je mons. Pecić te izmolio molitvu odrješenja. Slijedio je svečani mimohod do župne crkve Presvetog Trojstva gdje je misu predslavio gospićko senjsku biskup Mile Bogović.
Danas se sjećamo nečega što nikada ne smijemo zaboraviti te trebamo stalno razmišljati o stvarima koje jačaju i oplemenjuju naš život, istaknuo je na početku biskup Bogović te nastavio. „U današnje vrijeme mediji kroz reklame nastoje okupirati našu pamet, baš kao što smo donedavno morali sve znati o 2. Proleterskoj brigadi, a ne i o tome gdje nam je bio otac. Ako se govorilo o nekim događajima, govorilo se ružno, kroz neljudski stav. Crkva nastoji da se sačuva ono što je dobro za naš život i da nas potiče na dobra djela i misli," poručio je biskup Bogović te nastavio. „Dvije su stvari za vrijeme progonstva najvažnije. Prva je bila povezanost s Bogom, rodbinom i prirodom, a druga je spremnost na darivanje života, jer života nema bez darivanja. Koliko budemo nasljedovali taj odnos pokazat ćemo koliko smo svjedoci. Gajimo zahvalnost prema poginulima i ne zaboravljajmo njihove ideale, zaključio je biskup Bogović.
Na kraju je održana tribina pod nazivom „Da se ne zaboravi" na kojoj su o presudnim danima obrane Slunja i okolice govorili njeni tadašnji akteri. Biskup Bogović je tom prilikom poručio da sjećanja na tadašnje dane treba trajno čuvati i prenositi na mlade te čuvati zajedništvo koje je u tadašnjim trenucima dobilo temelje. Svoja razmišljanja iznio je i slunjski župnik mons. Mile Pecić: „Tada je progovorila ljudska domišljatost, ali i patnja za koju je malo tko znao. Zato sam i vodio dnevnik te ga kod napuštanja Slunja zakopao. Pisac više knjiga o Slunju u Domovinskom ratu Ivan Strižić je istaknuo da su Hrvati bili prvi nenaoružan narod koji je ostvario slobodu. Od 1945.-1990. bili smo stigmatizirani kao genocidni narod te u pola stoljeća doživjeli dvije okupacije. Čuvajmo svoju suverenost i ne zaboravljajmo što je bilo prije, zaključio je Strižić. Na kraju su svi sudionici razgledali izložbu fotografija iz vremena domovinskog rata autora Vlade Butine.

slunj-kolona-sjecanja2slunj-kolona-sjecanja3

  Vijesti - Sve