Euharistijsko zajedništvo biskupa s vjernicima slunjskog dekanata

Nedelja, 22. 3. 2015.

Biskup dr. sc. Mile Bogović predvodio je koncelebriranu svetu misu sa devet svećenika. Uz čuvara svetišta mr. sc. mons. Tomislava Rogića, sužupnika preč. Juru Tuteka koncelebrirali su svi svećenici slunjskog dekanata predvođeni dekanom mr. sc. don Antoniom Čuturom. Koncelebraciji se pridružio i svećenik mostarsko – duvanjske biskupije don Milenko Majić, vojni kapelan na slunjskom poligonu.
Križni put predvodio je don Anto Marić, svećenik banjolučke biskupije uz pomoć brojnih ministranata. Uz njega novi svećenik u našem dekanatu je don Andrija Kekić, svećenik križevačke biskupije, župnik u Rakovici.
Nedostajao nam je naš dragi svećenik mons. Petar Bogut, pokojni rakovački župnik. On je dio sebe ugradio u našu biskupiju i dekanat, a na poseban način u ova hodočaša i CHM na Udbini. Također je prijašnjih godina sa nama hodočastio pokojni zavaljski župnik don Mile Ivančić. Obojica su nas na svoj način zadužilla.
Biskup dr. sc. mons. Mile Bogović uputio nam je svoju pastirsku riječ i kao svake godine ohrabrio nas i poticao na daljni hod u vjeri i nadi posebno imajući pred očima toliko zaslužene hrvatske mučenike. Upravo tim mučenicima i zbog njih podignuta je ova ljepotica CHM. Hodočastile su cijele obitelji po pet članova i na taj način se uz obiteljski susret na dekanatskoj razini u Cvitoviću pripremaju za onaj nacionalni 19. travnja ove godine na Trsatu.

Pozdrav slunjskog dekana mr. sc. don Antonia Čuture

U ime vjernika slunjskog dekanata, današnjih hodočasnika, naših svećenika pozdravljam našeg dragog biskupa, dr. sc. mons. Milu Bogovića, također slunjanina. Pozdravljam i čuvara svetišta mr. sc. mons. Tomislava Rogića i sužupnika preč. Juru Tuteka koji se svih ovih korizmenih nedjelja brinu da nama bude što bolje ovdje. Od srca im hvala na tome!
Ovo je naše 10 jubilarno korizmeno hodočašće slunjskog dekanata biskupijskim centrima. Prve godine išli smo u Senj, u lijepu senjsku katedralu. Pet godina hodočastili smo u sjedište biskupije u Gospić, a sada četvrti put hodočastimo u našu bijelu ljepoticu CHM na Udbini. Ponosni smo na ova hodočašća i odazivamo se u velikom broju.
Naš dekanat ima oko 10. 000 vjernika u 9 župa. Nalazi se u tri županije (unsko-sanskoj, ličko-senjskoj i najvećim dijelom – 7 župa u karlovačkoj županiji) i u dvije države (BiH i Hrvatska). Pastoralno djeluje šest svećenika. Trojica upravljaju dvjema župama, a trojica jednom.
Naš najstariji svećenik u dekanatu i biskupiji mons. Marijan Ožura, župnik u Cetingradu 1. ožujka 2015. napunit će 52 godine misništva. Već unaprijed mu čestitamo, a svećenici će to posebno učiniti na veliku srijedu u Gospiću kada imamo misu posvete ulja sa našim biskupom i obnovu svećeničkih obećanja.
Statistike su slijedeće: 70 krštenja, 30 crkveno sklopljenih brakova i 180 umrlih. Ove godine imat ćemo oko 200 krizmanika u 8 župa dekanata (osmi razred, a u nekim župama sedmi i osmi razred). Prvopričesnika je nešto više od stotinu.
Krizmanicima je ovo hodočašće sastavni dio programa pripreme za sakramenat krizme i prilika za druženje sa našim biskupom koji će im na ljeto podjeliti taj sakramenat. Upoznavajući našu povijest lakše će graditi bolju budućnost. Hrvatski mučenici sve su nas zadužili, pa tako i naše mlade. Krv mučenik, kako to reče Ciprijan, uvijek je bila sjeme novih kršćana, a o rađanju iz pšeničnog zrna govori i današnje evanđelje.
Ovo hodočašće na neki način priprava je za nacionalni susret obitelji na Trsatu 19. travnja ove godine. Za taj susret također smo se pripravili dekanatskim susretom obitelji i susretom mladih na blagdan sv. Valentina u Cvitoviću, kako je to planirano pastoralnim planom i programom naše biskupije. Tada smo se okupili u sličnom broju kao i danas. Iz istog razloga danas su i ovdje cijele obitelji. Tako imamo dosta obitelji sa pet članova koje su došle učvrstiti svoju vjeru i poslušati pastirsku poruku našeg biskupa dr. sc. mons. Mile Bogovića. Hvala svima! slunj-hodo5 slunj-hodo4 slunj-hodo8slunj-hodo1slunj-hodo3slunj-hodo7

 

  Vijesti - Sve