Borimo se za život protiv smrti

Petak, 7. 8. 2015.

Misno slavlje uzveličali su predsjednik skupštine Karlovačke županije Željko Bokulić, zamjenici Karlovačkog župana Josip Šafar i Ivica Banjavčić kao brojni gradonačelnici i načelnici na čelu s domaćinom Milan Gašparinom. Vezano za obljetnicu 20 godina od Oluje i oslobađanja mjesta proslavu su uzveličali predstavnici policije i vojske, načelnik PU Karlovačke Tomislav Kotić brojni generali, domaći sin Tomo Medved, počasni građanin Cetingrada Andrija Markač i Josip Lucić, kao i članovi stožera 100 posto za Hrvatsku Josip Klem i Đuro Glogoški.
Očuvanje života najznačajnija je briga kako Crkve tako i državnih institucija, istaknuo je biskup Bogović u svojoj propovijedi, istaknuvši da je zadnja papina enciklika o ekologiji „Laudati si“ na tom putu jer se neodgovorno odnosima prema zajedničkom domu. Iako je Bog cetingradski kraj obdario bogatstvom, to je nedovoljno za bujanje života nas danas. Pogotovo znajući da je Cetingrad u 13. stoljeću imao dvije župe a danas u cijeloj biskupiji od naselja samo Ogulin ima dvije župe. U16. stoljeću kada je u Cetingradu zasjedao Hrvatski sabor i donio sudbonosnu odluku za hrvatsku budućnost o izboru Habsburgovaca za hrvatske vladare imao župnika, 3 kapelana i 2 prebendara, dok je po podacima iz župne matice 1904. godine jedne subote bilo 28 vjenčanih parova, a danas ih toliko nema cijele godine. Život nažalost gubi utakmicu prema smrti sa 2:1, izrazio se nogometnim rječnikom biskup Bogović ali i izrazio zadovoljstvo što smo u legislativi bolji od stare dame na infuziji Europe. Nakon što smo izglasali zakon o obitelji, Hrvati su pomogli da u Europi život dobije bitku nad smrću. Biskup je izrazio potrebu da u pšrilog života radimo u svakom mjestu, , općinskom vijeću pa sve do Hrvatskog sabora, te pokušamo dobiti bitku protiv smrti.
Nakon mise biskup je nazočio molitvi kod središnjeg spomenika svim poginulim Cetingrađanima koju je predvodio župnik mons. Marijan Ožura.

  Vijesti - Sve