Vlč. Mile Šajfar proslavio 40 godina svećeništva

Nedelja, 31. 7. 2016.

Dr. Richard Pavlić je u svojoj propovijedi progovorio o brigama koje uništavaju životnu radost, te kako se pomoću riječi Božje osloboditi toga. Kao jedna od glavnih psiholoških metoda koje čovjeku mogu pomoći u borbi s brigama je jačanje vjere i povjerenja u Boga. Iako su naše brige opravdane, vrlo često su neopravdane. Čovjekov život možemo promatrati u dvije faze: u prvoj se čovjek brine i trudi da nešto postigne u životu, zdravlje, imanje, obitelj, dobar posao, ugled, dok se u drugoj fazi brine i strahuje da ne izgubi ono što je stekao. Čovjek se tako nađe u začaranom krugu, nikada nije sretan, stalno je zabrinut i u strahu da nešto ne izgubi. Takvu situaciju riječ božja naziva ispraznošću. Isus ima odgovor kako se tog osloboditi uz pomoć vjere.
"Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih?“ Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova." Propovjednik je istaknuo tri koraka kako sprovesti život.
Prvo, postanimo svjesni da je naša zadaća boriti se za materijalno blagostanje što je normalno jer je čovjek stvoren da radi a rad ga čini sretnim.
Drugo, postanimo svjesni da nas materijalno blagostanje ne može učiniti potpuno sretnima jer ono nije dovoljno za sreću, štoviše, ako se brinemo samo za materijalno blagostanje, zanemarit ćemo svoju nutrinu i ubrzo ćemo postati pohlepni i malodušni.
I konačno treće, jačajmo vjeru i povjerenje u Boga, a najbolji način je molitva hvale. Obično se molimo za nešto što nam treba a rijetko kada smo svjesni onoga što posjedujemo, rijetko kada Bogu zahvaljujemo za ono što već imamo a imamo mnogo toga čega nismo svjesni. Molitva hvale najbolji je lijek protiv pohlepe i malodušnosti.

Dr. Pavlić je završio propovijed mišlju da je vlč. Šajfar čovjek koji danas zahvaljuje Bogu na jednom velikom daru, 40 godina života u kojem se brinuo za duhovno blagostanje ljudi koji su mu povjereni, a on danas zahvaljuje Bogu na tim ljudima i na svome svećeničkom životu. U ovih njegovih 40 godina, meni je osobno bila čast dvije godine biti mu suradnikom u župi Viškovo, od ljeta 1998. do ljeta 2000.

dreznik grad m sajfar 2dreznik grad m sajfar 3

  Vijesti - Sve