Biskup Mile Bogović predvodio misu za Dan općine Cetingrad

Nedelja, 7. 8. 2016.

U svojoj homiliji biskup Bogović je izrazio zahvalnost što možemo najveće slavlje nas kršćana, euharistijsko slavlje, uključiti u državno slavlje, što u bivšim vremenima nije bilo moguće. Kao što se Isus predao za spas drugih, i mi zahvaljujemo za žrtve koje su date na oltar domovine za slobodu svojih bližnjih. Branitelji su dali svoje tijelo, vrijeme i žuljeve da bi drugima bilo bolje. Da bi doživjeli kompletnu slobodu treba biti strpljiv jer ona polagano djeluje. Kvasac božji djeluje polagano a ne kao revolucije. Kada se posadi voćka, plod treba čekati, jer su nas revolucionarni pogledi u povijesti puno koštali. Biskup je na kraju istaknuo da se kršćanin prepoznaje po ljubavi prema prvenstveno sebi a onda prema obitelji, općini ili gradu te domovini. Važno je ljubiti svoj narod kao što je to činio kardinal Stepinca i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pod čijim vodstvom je narod iznio sve svoje bogatstvo i ljepotu svoje duše.

Na kraju je pohvalio mjesnog župnika koji ove godine slavi 54 godine kontinuiranog služenja vjernicima Cetingrada, u župi i u progonstvu. Nakon mise biskup je nazočio polaganju vijenaca i paljenju svijeća za sve poginule branitelje od strane brojnih izaslanstava, dok je molitvu odrješenja predvodio mons. Ožura.

Zatim je na središnjem trgu slijedilo otkrivanje biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, rada akademskog kipara Ante Jurkića a podignute sredstvima općine Cetingrad i Ministarstva branitelja. Bistu je otkrio general Josip Lucić a blagoslovio ju je biskup u miru Mile Bogović.

Biskup Bogović je prvog hrvatskog predsjednika istaknuo kao osobu koja je vodila brigu o zajedničkom dobru svih, što je i dužnost političara te mu zahvalio na mudrom vodstvu koje je i dovelo do stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske. General Josip Lucić koji je prvi imenovani general od strane vrhovnog zapovjednika Franje Tuđmana, kazao je za prvog hrvatskog predsjednika da je bio izuzetna osoba u presudnim trenucima povijesti čija širina još nije dovoljno valorizirana. On je bio politički vizionar i vojskovođa koji je razumio potrebe svog naroda. Nije bio čovjek za jedno vrijeme, a njegov duh je i danas prisutan u nama u vremenu kada bogati postaju pljeva a ne žito naroda, sa čime su branitelji nezadovoljni. Cilj nam svima treba biti obnoviti Hrvatsku, istaknuo je general Lucić.
Nakon otkrivanja biste predsjednika Tuđmana, blagoslovio ju je biskup Bogović.

cetingrad dan opcine2

cetingrad dan opcine1

  Vijesti - Sve