bener

Bogojavljenje

gs bogojavljenje 3Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je na svetkovinu Bogojavljenja središnje misno slavlje u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje suslavili su kancelar biskupije vlč. Mišel Grgurić i domaći župnik i rektor katedrale vlč. Mario Vazgeč. Pjevanje je predvodio katedralni zbor, pod ravnanjem i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića. Biskup se u propovijedi osvrnuo na Matejevo evanđelje koje nam jedino donosi izvješće o pohodu mudraca s Istoka, koji su došli u Betlehem pokloniti se Isusu.

Continue Reading

E-mail

Slavlje Bogojavljenja u Slunju

slunj biskup bogovic i bogojavljenje(Slunj, 6.1.2019.) - Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović tradicionalno je blagdan Bogojavljenja predslavio u Slunju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u suslavlju s domaćim župnikom i dekanom slunjskim mons. Milom Pecićem, u svojoj rodnoj župi i pri tom progovorio o vjeri u Krista sina kroz prizmu tri mudraca koji su došli u pohode rođenom spasitelju.
Mali odlomak iz evanđelja o pastirima i kraljevima/mudracima slikovito i zorno opisuje nam likove od kojih jedne vodi ljubav i dobrota a druge mržnja i zloća. S jedne strane imamo mudrace/kraljeve i pastire, a s druge Heroda i pismoznance. Prvi idu Spasitelju i nose mu darove, a drugi nastoje da ga uklone i ubiju. Herod je to želio učiniti odmah (Nevina dječica), a pismoznanci i farizeji su to dovršili na Kalvariji, poručio je na početku biskup Bogović svoju misao o blagdanu Bogojavljenja.

Continue Reading

E-mail

Lađevac: pokopan vlč. Jure Tutek

pokop Tuteaka a(Lađevac, 26.12.2018.) - Danas je župa Lađevac u tuzi ali i s ponosom ispratila svoga sina vlč. Juru Tuteka. U 15 sati teško je bilo prići župnoj crkvi: mnoštvo automobila zauzelo je svaki slobodni prostor. Mnogi su došli iz šire okolice ali i iz župa gdje je pokojni Jure djelovao kao svećenik. Misu je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u suslavlju s biskupom u miru mons. Milom Bogovićem i šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem. Časne sestre uz pratnju na orguljama s. Ljubomire Lešić predvodile su pjevanje. Okupilo se oko odra vlč. Jure više od 30 svećenika i desetak časnih sestara. Biskup je zahvalio vlč. Juri za služenje narodu kao poslužitelju Božje riječi i djelitelju svetih sakramenata. Vlč. Jure volio je svoje zvanje. Nosio je križ bolesti punih šest godina. Biskup se zahvalio svima koji su mu pomagali u teškoj bolesti, posebno osblju svećeničkog doma u Rijeci.

Continue Reading

E-mail

Biskup Bogović na Novu godinu u Donjem Lapcu

donji lapac ng marija bogorodica(Donji Lapac, 1.1.2019.) - Gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović predslavio je blagdan sv. Marije Bogorodice u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. U svom obraćanju na početku građanske godine progovorio je o blagdanu Bogorodice Marije kojoj je posvećeno slavlje na prvi dan Nove godine. Suslavio je mjesni župnik Dino Rupčić.
Biskup Bogović na početku je progovorio o značaju zanimanja i zvanja. „Koja su to temeljna ljudska zvanja pa prije nego skrenemo pozornost na električare i automehaničare, pogledajmo kakvo je stanje s temeljnim ljudskim zvanjima: očinstvom, majčinstvom. Nije li i danas važno kako biti otac, kako biti majka? Neće se nitko, valjda, usuditi reći da ta zvanja nisu važna za napredak čovječanstva. Danas slavimo Mariju kao rodilju i odgojiteljicu, kao majku. U Mariji kršćanin čita onaj nepatvoreni majčinski osjećaj koji je svima potreban, kojega smo svi žedni i gladni, a koji se sve rjeđe susreće a sve češće javno omalovažava i obezvrjeđuje. U poplavi godišnjih priznanja i nagrada kao da i u crkvenim krugovima zvuči staromodno: Majka godine!

Continue Reading

E-mail

Svečano misno slavlje na Božić u gospićkoj katedrali predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić

gs bozic 4(Gospić, 25.12.2018.) - Biskup mons. Zdenko Križić predvodio je na Božić u 10 sati središnje misno slavlje u gospićkoj Katedrali u zajedništvu sa svojim tajnikom i kancelarom biskupije preč. Mišelom Grgurićem i domaćim župnikom i rektorom katedrale preč. Mariom Vazgečom. Pjevanje je predvodio katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Continue Reading

E-mail

Biskup Zdenko na Stjepanje uveličao slavlje dana župe u Botincu

botinec a(Botinec, 26.12.2018.) - U zagrebačkoj župi Botinec na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, zaštitnika botinečke župe, misu je predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. "Sveti Stjepan činio je čudesa i mnogima se to nije sviđalo, a tako i danas mnogi koji čine dobra djela često su žrtve mržnje – ne nužno u krvi, ali u poniženju i uvredama" - rekao je biskup Križić. "Svaki čovjek se tijekom dana naljuti i nađe uvrijeđen, ali veliko je postignuće vladati nad sobom. Takvo vladanje teže je od vladanja nad svom zemljom" - istaknuo je.

Continue Reading

E-mail

Biskup Zdenko Križić slavio polnoćku u senjskoj katedrali

senj polnocka 1(Senj) - Misu polnoćku na Badnjak 24. prosinca 2018. u 24 sata u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Senju predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u zajedništvu sa svojim tajnikom i kancelarom biskupije preč. Mišelom Grgurićem, domaćim župnikom preč. Richardom Pavlićem i župnim vikarom vlč. Nikolom Prša. Ispunjena katedrala odjekivala je božićnim pjesmama koje je animirao katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike, uz orguljsku pratnju Milana Dučića. Biskup je počeo propovijed citirajući Lukino evanđelje: „U one dane iziđe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta“ (Lk 2,1).

Continue Reading

E-mail

Više članaka ...

Pretraživanje stranice