bener

  Korizmeni susret svećenika

  korizmeni su sv(Gospić, 19.2.2018.) - U skladu s programom godišnjega biskupijskoga Pastoralnog plana u Gospiću je u ponedjeljak 19. veljače održan redoviti korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije. Prvi dio susreta, na kojem se unatoč ružnom vrjemenu okupio velik broj svećenika i obojica biskupa, održan je u katedrali. Nakon molitve Trećega časa slijedilo je pokorničko bogoslužje, koje je vodio vlč. mr. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji, održavši homiliju i ispit savjesti na temelju Osam blaženstava.

  Continue Reading

  E-mail

  Pastirski pohod Slunju i župama dekanata

  slunj pohod7(Slunj, 16.2.2018.) - Pastirski pohod gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića župama Slunjskog dekanata nastavljen je i danas i to župi Slunj. U 10 sati stigao je u župni stan u Slunju. Vizitacija župa svakih pet godina starodrevna je praksa u crkvi. Vizitacija uključuje uvid u poslovanje župnog ureda, župske blagajne, stanje crkvenih objekata…Jednom riječju materijalna i duhovna strana župe. Važniji dio je susret s Božjim narodom. Tako je biskup posjetio nekoliko važnih ustanova u Slunju.

  Continue Reading

  E-mail

  Biskupijski Caritas obilježio Dan života u Gospiću i Ogulinu

  gs dan zivota i caritas(Ogulin, 4.2.2018.) - Djelatnici Caritasa Gospićko-senjske biskupije tradicionalno su u nedjelju 4. veljače posjetom porodnim odjelima Općih bolnica na prostoru Gospićko-senjske biskupije Gospiću i Ogulinu obilježili Dan života. U jutarnjim satima djelatnici Caritasa na čelu s tajnicom biskupijskog Caritasa Katom Matanić posjetili su u ranim jutarnjim satima porodni odjel Opće bolnice Gospić, a u podnevnim satima isti odjel Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin.

  Continue Reading

  E-mail

  Započeo korizmeni hod

  gs pepelnica1(Gospić, 14.2.2018) - U srijedu, 14. veljače 2018. na Pepelnicu ili Čistu srijedu vjernici Gospića započeli su Korizmu i hod prema slavlju Kristova uskrsnuća obredom pepeljenja i sv. misom koju je u gospićkoj katedrali u 18,00 sati predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu sa svojim tajnikom i kancelarom biskupije preč. Mišelom Grgurićem i župnikom preč. Mariom Vazgečem. Vjernici su se okupili u većem broju, a također prvopričesnici, krizmanici i ostala djeca i mladi. Pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem Franje Puškarića.

  Continue Reading

  E-mail

  Prikazanje Gospodinovo - Dan posvećenog života

  dan posvecenog zivota 2(Gospić,1.2.2018.) - Uoči Dana posvećenog života, iz pastoralnih razloga, gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić pozvao je Bogu posvećene osobe koje djeluju i žive na području njegove biskupije da zajednički obilježe Dan posvećenog života. U dvorani Biskupskog ordinarijata u Gospiću, u 16,30 sati biskup mons. Križić održao je predavanje na temu: Redovničko posvećenje. Odazvali su se 9 redovnika i 9 redovnica, skoro svi koliko ih ima u ovoj biskupiji.

  Continue Reading

  E-mail

  Korizmena poruka 2018.

  „Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni“ (Ps 51,12)

  biskup zdenko korizmena porukaDraga braćo i sestre!
  Započinjemo milosno korizmeno vrijeme kao pripravu za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Bog nas poziva da mu se u tom vremenu više otvorimo kako bi nas ispunio svojim božanskim životom te naš duh osnažio u borbi s protivštinama života koje se ne mogu izbjeći. One su naša trajna kušnja ali i trajna prijetnja da nam život učine tjeskobnim i nesretnim.

  Continue Reading

  E-mail

  Mons. Mile Bogović: 'Loš je znak da društvo to podnosi kao normalan način izražavanja u umjetnosti'

  otocac biskup Mile 2013Mons. Mile Bogović, umirovljeni gospićko-senjski biskup, u razgovoru za Laudato komentirao je pogrdno, uvredljivo uprizorenje svoje osobe u predstavi 'Šest likova traži autora' Olivera Frljića. Čvrstoću svog kršćanskog karaktera biskup potvrđuje i činjenicom da se zbog te diskreditacije ne osjeća uvrijeđenim.

  "Za njega, dakle, ja sam svinja. Kad bih ja to rekao za njega u bilo kojem kontekstu, to bi bio govor mržnje. Ovako je to humor i satira. Frljić je za kerempuhovce umjetnik. Ne znam čemu im služi taj novi 'okvir za mržnju', kako bi rekao Krsto Papić. Ta vrsta 'umjetnosti' silno me podsjeća na onu iz 1945. g., kad su komunistički 'bogovi' sebi prisvojili pravo da tisućama i tisućama ljudi oduzmu dostojanstvo na koje ih je Bog uzdigao, te sve proglase ušima, gnjidama i štakorima, pa ih onda potamane i bace u jame, rovove i bezdanke. Bila je povlastica ako ih nisu žive bacili. Ovdje nas šestoricu nisu ubrojili među gnjide i štakore, nego smo promaknuti u svinje i završili smo kao svinje. Zar nije i Frljićevo ubijanje fašističkih i ustaških svinja slično umijeću tog davnog izuma koje je obilno korišteno u ljeti 1945. g.? Ta sličnost je velika, pa makar to nazočnima u kazalištu Kerempuh sve izgledalo zabavno i veselo" - upozorava mons. Bogović.

  Continue Reading

  E-mail

  Više članaka ...

  CookiesAccept

  Pretraživanje stranice