bener

Udbina

Održan prvi Dan obitelji Gospićko-senjske biskupije – najbolja je obiteljska škola

udb-dan-obitelji2(Udbina, 3.5.2014.) - U subotu 3. ožujka na Udbini je u nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika održan prvi Dan obitelji Gospićko-senjske biskupije koji je okupio preko pet stotina supružnika s djecom. Nakon što je susret otvorio biskupijski povjerenik za pastvu obitelji mons. mr. Tomislav Šporčić održana su dva tematska predavanja. Voditelj ureda HBK za obitelj i život dr. Petar Krešimir Hodžić je govorio o „ Roditeljskoj ulozi u spolnom odgoju“, dok je mr. sc. Zrinka Gregov govorila o „Odgoju za ispravan odnos prema materijalnim dobrima“. U isto vrijeme djeca su imala svoje radionice sa župnim animatorima.

Biskup Bogović na početku je zahvalio svima onima koji su obitelji izanimirali da dođu na Udbinu te iskazao potrebu molitve Bogu da prati naše obitelji pred velikim kušnjama kojih smo svjedoci zadnjih godina. Dr. Hodžić kao prvi predavač roditeljima je ukazao na njihovu ulogu u spolnom odgoju djece. Koji odgoj vodi slobodi, a koji zarobljava, zapitao se dr. Hodžić te prezentirao službene dokumente crkve na tu temu od enciklike sv. pape Ivana Pavla II. „Obiteljska zajednica“ iz 1981. preko povelje o pravima obitelji iz 1983. godine te kao glavnog izvora „Teologije tijela“ Ivana Pavla II. Prema njima spolnost je božji dar i blago prema kojima se treba primjereno postupati. Predavač je zatim istaknuo temeljna načela ljubavi, načine kako razgovarati s tinejdžerima te potrebu suglasja roditelja s crkvom i školom za dobrobit djece.

Mr. sc. Zrinka Gregov s VERN-a je govorila o odgoju za ispravan odnos ka materijalnim dobrima. Pokušala je prezentirati kršćanski stav prema novcu i materijalnim dobrima što je vrlo značajno jer se u Bibliji u 2350 redaka govori o novcu i materijalnim dobrima, a samo 500 o molitvi. Sve počinje kod davanja džeparca djeci pri čemu ga treba pravilno usmjeriti na štednju i način zarađivanja. Bitno je da djeca nauče razlikovati želje od potreba.

Nakon pauze slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio biskup Bogović a koje je glazbom animirao združeni dječji zbor biskupije pod vodstvom s. Ljubomire Lešić i župnih animatora. Uz biskupa koncelebriralo je više svećenika biskupije među kojima svih šest dekana. Biskup je u propovijedi istaknuo temeljnu činjenicu da je obitelj slika božja, a dijete je slika svojih roditelja. Dijete kao kamera upija sliku i čuva ju, a ako se prema njemu projiciraju dobri osjećaji, slika koju dijete prima će biti film o Presvetom Trojstvu. Najbolja škola na svijetu je obiteljska škola, a najvažniji su predmeti odnos roditelj-dijete, muž-žena, brat-sestra, jači-slabije, stariji-mlađi, odnos prema radu, društvu i prirodi. Što ljudi donose više zakona znači da je zatajila obiteljska škola. Biskup je na kraju izrazio nadu za bolje sutra jer su Hrvati zadržali vrednote i u njima ima zdravog tkiva. Pravi put moguće je naći uz pomoć navigacije i unutarnjeg radara kojeg je u nas kada smo kršteni ugradio Bog. A ta navigacija nas upućuje na ljubav prema Bogu i bližnjemu, zaključio je svoju propovijed biskup Mile Bogović.

Zatim je slijedio inspirativno dramsko skazanje mladih župe sv. Križa iz Ogulina pod nazivom „Životna borba“ o pobjedi dobra nad zlim i života nad svih đavoljim ponudama današnjice. Svoj dio u dramskom dijelu susreta uzeli su i najmlađi koji su pokazali svoje glazbeno-scenske vještine koje su naučili od župnih animatora tijekom Dana obitelji.

Susret je završio kratkim euharistijskim klanjanjem pred Presvetim kojeg je predvodio čuvar svetišta i domaćin, župnik i dekan udbinski mons. mr. Tomislav Rogić. Posebno treba istaći desetak obitelji koje su na Udbinu hodočastile dva dana iz Brinja i Otočca.

udb-dan-obiteljiudb-dan-obitelji3

Tags: Udbina, pastoral obitelji

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice