bener

Udbina

Krbava - godišnjak s vijestima iz dekanata i CHM Udbine

udbina-krbava-2(Udbina, 20.12.2014.) - Uoči Božića iz tiska je izišao drugi broj godišnjaka Udbinskog dekanata, list Krbave. Krbava počinje uvodnikom mons. Rogića, porukom pape Franje s jedne od listopadskih audijencija te njegovom pobudnicom Radost evanđelja, kao i porukom biskupa Bogovića na Katehetsku nedjelju 21. rujna 2014. godine o Godini evanđeja u čijem je znaku tekuća pastoralna godina u biskupiji.

Ivona Puškarić piše o svecima u Adventu a zatim se bilježi hodočašće Udbinskog dekanata u Rim kao i korizmeno hodočašće ovog dekanata na Udbini. Zatim slijedi prikaz aktivnosti župa Udbinskog dekanata kao i aktivnosti tijekom protekle godine u nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika.

Zatim slijedi rubrika Povijesne crtice o Krbavskoj župi kao i Obiteljska stranica u kojoj Krbava odnosno njen urednik intervjuira kardinala Raymonda Burkea , prefekta Vrhovnog suda Apostolske signature vezano za pitanja braka i obitelji, o čemu je raspravljala zadnja sinoda u Vatikanu.

Nakon što je Udbinski dekanat osnovan 1833. godine, djelovao je sve do 1969. godine kada je formirana nova Riječko-senjska nadbiskupija i kada je ukinut. Odlukom biskupa Bogovića Udbinski dekanat obnovljen je poslije više desetljeća 26. rujna 2012. godine izdvajanjem deset župa iz Gospićkog dekanata: Boričevac, Bunić, Gračac, Lovinac, Palanka, Podlapača, Ričice, Rudopolje, Sv. Rok i Udbina,kao i iz Slunjskog dekanata dvaju župa, Korenice i Plitvica. Središnja župa Udbina iako po broju župljana nije nadišla nekadašnje vrijednosti, gradnjom nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika postaje jedno od stožernih mjesta u biskupiji. O tome govori i činjenica da shodno tome ima i svoje glasilo koje uređuje župnik i dekan udbinski mons. mr. Tomislav Rogić, lektor je Zlatko Brkić a u nakladi 1000 primjeraka tikanje je obavila Tiskara Šuljić iz Rijeke. Na naslovnici dominira zračni snimak iskopina drevne katedrale sv. Jakova na Udbini iz 1300. godine a na zadnjoj stranici crkva Male Gospe u Palanki.

Tags: Udbina, godišnjak, časopis, Godina evanđelja, Krbava

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice