Udbina

Napreduje gradnja crkve sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Udbina

donji lapac gradiliste crkve(Donji Lapac, 26.7.2015.) - Nakon što je 27. svibnja ove godine u Donjem Lapcu blagoslovljeno gradilište crkve sv. Ivana Pavla II. , radovi na crkvi i župnom stanu napreduju velikim koracima. U to se posebno uvjerio gospićko-senjski biskup Mile Bogović posjetivši gradilište budućeg duhovnog utočišta brojnih Hrvata katolika koji su došli u Lapačku dolinu po završetku Domovinskog rata, izbjegavši iz susjedne Bosne i Hercegovine. Crkva će biti dimenzija 25 puta 14 metara s tornjem visokim 30 metara a visina projekta s pripadajućom župnom kućom iznosi 5,4, mil. kuna.

Izvođač radova je građevinska tvrtka GIVI iz Otočca, projektant je Mepling-inženjering Zagreb, nadzor vrši Institut IGH Zagreb, a investitor je Gospićko-senjska biskupija. Kako saznajemo od ekonoma biskupije vlč. Nikole Turkalja, rok za završetak radova je kolovoz 2016. godine. Posjetivši gradilište crkve s mjesnim župnikom Korenice i Boričevca u koju spada Donji Lapac vlč. Stipom Zebom biskup Bogović je izrazio zadovoljstvo s tempom radova pošto je u dva mjeseca puno toga izgrađeno.
Inače to je prva katolička crkva koja se gradi na ovom prostoru u Novom vijeku, istaknuo je biskup Bogović a biće to i prva crkva posvećena sv. Ivanu Pavlu II. koji je za vrijeme svoga posjeta Hrvatskoj 4. listopada 1998. blagoslovio temeljni kamen za ovu crkvu koja se njemu posvećuje. Ono što veseli je dobra suradnja lokalne hrvatske zajednice s domicilnim srpskim stanovništvom, a uz suradnju načelnika Ilije Obradovića iz redova SDSS-a i njegova zamjenika Mire Tomića iz HDZ-a lako se došlo do lokacije za gradnju crkve.

donji lapac crkva i zupni stan

Tags: Boričevac, Sv. Ivan Pavao II., Donji Lapac

Ispis