Udbina

Misa za žrtve Boričevca

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Udbina

boricevac1(Boričevac, 27.7.2016.) - U srijedu 27. srpnja na dan kojeg neki koriste za obilježavanje „Dana ustanka naroda Like“ služena je tradicionalno misa u Boričevcu, mjestu simbolu stradanja Hrvata u 2. svjetskom ratu, u spomen i čast njihovih žrtava kao i žrtava iz susjednog Brotnja gdje su na današnji dan 1941. godine lokalni Srbi pobili sve pripadnike šest obitelji Ivezić, njih 28. Misu je u župnoj crkvi Rođenja BDM predslavio ovogodišnji mladomisnik Gospićko-senjske biskupije iz susjedne Korenice Mišel Grgurić u suslavlju župnika Boričevca i Zavalja Dina Rupčića, župnika Korenice Stipe Zebe, upravitelja svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini Josipa Šimatovića i župnika Slunja mons. Mile Pecića.

Sjećamo se danas djeda Luke koji je imao 82 godine kao i najmlađeg Jakova koji je imao samo 2 godine. I jedan i drugi kao i ostali Ivezići kojih se danas sjećamo imali krivnju za koju je neprijatelj imao rješenje, jednostavno su bačeni u jamu u Brotnji. Za njih su to bili kako kaže biskup Bogović, uši i gnjide koje ne zaslužuju nikakvo dostojanstvo i koje treba baciti gdje oni bez dostojanstva i pripadaju, istaknuo je na početku vlč. Grgurić te ponudio kao odgovor Kristovu logiku ljubavi i opraštanja.
„Draga braćo i sestre, ovako gleda i razmišlja onaj koji ne poznaje Boga, ovako razmišlja onaj kojemu je u interesu uništiti čovjeka i njegovo dostojanstvo. A znamo da je čovjek stvoren na sliku i priliku Boga. Bog je stvaranjem čovjeka darovao mu dostojanstvo, koje je sveto kao i Onaj koji mu ga je darovao. Možemo se onda slobodno zapitati kome služi onaj koji se okreće protiv Boga? Kome služi onaj koji nema ljubavi prema Bogu i bratu čovjeku?
Dragi braćo i sestre, u današnjem evanđelju imamo Isusov oproštajni govor. Na svršetku svoga života Isus ostavlja svojim učenicima, a po njima ostavlja i svima nama, ono što mu je najvažnije - a to je ljubav koja se očituje u konkretnosti svakidašnjeg života, u ljubavi koju imamo prema Bogu i prema bližnjemu. Ljubav je srce kršćanstva, ljubav je ona koja pokreće naše živote i naše djelovanje. Sv. Ivan apostol kaže da je Bog ljubav. Ako je Bog ljubav onda možemo zaključiti da je On pokretač našega života i naše zauzetosti za druge.

Isus sam progovara što to znači ljubiti ga. On sam kaže: 'Ako me budete ljubili, zapovijedi ćete moje čuvati'... Ljubiti ga znači čuvati Njegove zapovijedi. A čuvamo samo ono što nam je dragocjeno, što nam je bitno. Svatko od nas, dragi prijatelji, ljubi Gospodina onoliko koliko Mu se u svome životu stavlja na raspolaganje, onoliko koliko živi dosljedno Njegovim zapovijedima, onoliko koliko se odričemo svojih sebičnosti, svoje zatvorenosti u sebe. Življenje i vršenje Božjih zapovijedi uvijek nas otvara prema Bogu, okreće naše srce da vidimo potrebe drugoga, da vidimo čovjeka do sebe, da znamo prepoznati čovjeka u potrebi. Isus nam daje i zapovijed ljubavi jednih prema drugima.
Temeljni zakon evanđeoske ljubavi jest 'Kao što sam ja ljubio tebe, tako ti ljubi svoga brata'. Da bismo ljubili drugoga, najprije mi sami moramo biti ljubljeni, moramo imati iskustvo ljubavi u svom životu. Možemo li darovati nekome ono što ni sami ne posjedujemo? Isusovi smo učenici tek onoliko koliko ljubimo. Zato Isus s pravom od nas može zahtijevati ljubav, jer je On prvi koji nam je ljubav darovao. Čovjek koji ljubi ne čini ništa, nego onu ljubav koju je primio od Gospodina vraća natrag Bogu i braći ljudima. Zato i ja s ovog svetog mjesta pozivam vas braćo i sestre da ljubimo jedni druge. Pozivam vas da na mržnju uzvratite ljubavlju. Sigurno je da i danas ima onih koji će se naših dragih žrtava iz Boričevca, obitelji Ivezić, sjetiti na drugi način. Ima takvih koji će danas to trijumfalno proslaviti. Ali važno je zapamtiti da je jedina pobjeda u drvetu križa, jedina pobjeda je u i po Kristu Gospodinu koji je također podnesao muku i smrt za nas, za druge kao što su to učinili i Ivezići. No Gospodin je zavapio s drveta križa: „Oprosti im Bože jer ne znaju što čine“. Isus i nas poziva na to. Poziva nas upravo ovdje u Boričevcu da oprostimo onima koji su obitelji Ivezić, kao i cijelom našem narodu nanijeli mnogo zla i nepravde. Na mržnju uzvratimo ljubavlju. Isus nas nadalje u evanđelju poziva: „Čuli ste da je rečeno:' Ljubi svoga bližnjega i mrzi svoga neprijatelja!' A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje, blagosivljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas gone.“
Krist je svoju ljubav prema nama pokazao na najizvrsniji način, prolijevanjem krvi na drvu križa. On sam kaže: „Veće ljubavi nitko nema od ove, da tko život svoj položi za prijatelje svoje. A vi ste prijatelji moji, ako činite ono što vam zapovijedam.“

„Dao sam vam primjer da i vi tako činite“. I posljednja karakteristika ljubavi u današnjem evanđelju: 'Kao što sam ja vas ljubio...'. Isus nam ovdje daje mjeru ljubavi: Kako ljubiti Boga? Kao što sam ja vas ljubio. Kako ljubiti bližnjega? Kao što sam ja vas ljubio.
Neka nam, dragi prijatelji, Božja ljubav prema nama bude poticaj da i mi više, iz ljubavi prema Njemu, ljubimo jedni druge. Isus nas poziva na mir i oproštenje. Poziva nas da više molimo jedni za druge, da pomažemo bratu u nevolji, da gladnog nahranimo, žednog napojimo, da putnika primimo i sromaha odjenemo, da pohodimo svoje bolesnike, da mrtvima iskazujemo posljednju počast. Poziva nas i da dvoumnome dademo dobar savjet, da neuka poučimo i onoga koji griješi da opomenemo, da znamo onoga koji je u nevolji i žalosti utješiti, da svaku uvrijedu svome bratu oprostimo. Poziva nas Isus zasigurno i u ovome našem današnjem takozvanom uređenom društvu i svijetu da nepravdu i dalje strpljivo podnosimo, ali ne bilo kako, već u molitvi s Bogom, za sebe, za žive i mrtve. Pa draga braćo i sestre, molimo za svoje žrtve, za žrtve Boričevca, ali i za one koji su se udaljili od Boga, jednostavno mu okrenuli leđa i počinili takav zločin. A ovu propovijed zaključujem u duhu bl. Miroslava Bulešića: „Naša oveta neka bude oprost“. Amen.
Prije mise župnik Boričevca vlč. Dino Rupčić pohodio je s predstavnicima tragično pobijenih Ivezića Dabinu jamu ponad naselja Brotnja kod Srba i izmolio molitvu za tragično ubijene Iveziće. Pred Dabinom jamom poklonie se kasnije i slunjski župnik mons. Mile Pecić.
Misu je glazbom na orguljama animirao vjeroučitelj Mario Klepić a među hodočasnicima bilo je predstavnika udruga Boričevljana, Udruga UHDV 1941.-45. iz Ogulina, branitelja s Plitvica. Misi je nazočio inicijator komemoracije na dan mučeničke smrti Boričevljana Frane Vrkljan, zamjenik načelnika Gračaca Anto Jurić kao i predstavnici PP iz Donjeg Lapca.

boricevac2

Tags: Boričevac, 2. svjetski rat, Brotnja, drugi svjetski rat

Ispis