bener

Udbina

Podlapača - slavlje blagdana sv. Luke

podlapaca 1(Podlapača, 22.10.2017.) - Slavlje blagdana sv. Luke u Podlapači, koje se inače slavi 18. listopada, prebačeno je na nedjelju. Druga je to župa kojom mi svećenici upravljamo iz Svetišta CHM na Udbini. Sv. Misu je predvodio i propovijedao prof. dr. Milan Šimunović.
Podlapača (Podlapac) je župa koja nema više od 150 stanovnika. Udaljena je 18 km od Udbine. U njoj živi hrvatsko stanovništvo. U prošlosti (vrijeme II. svj. rata i Domovinski rat) je Podlapača teško stradavala. Danas se ljudi većinom bave poljoprivredom ili rade na Udbini.

Vrlo su srdačni i gostoljubivi tako da smo jučer jedva pobjegli na Udbinu gdje nas je već čekalo 5 autobusa hodočasnika. Prilika je ovo u kojoj se ova velika crkva jednom godišnje popuni ljudima. Poslije mise druženje uz kotlić koji je pripremila LU Gradina, a piće i ostalo darovala Općina. Vrlo vrijedno djelo svojoj rodnoj župi poklonio je gospodin Đuro Mesić u liku knjige „Rodoslovlja obitelji Podlapca/ Podlapače“. Vlč. Jure na poseban način brine o ovoj crkvi i vjernicima tako da su vjernici na njegov poziv par dana ranije uredili okoliš i svečano okitili crkvu.
Najavili smo elektrifikaciju zvona i postavljanje 3 nova prozora na pročelju crkve. Uplatnice dobročiniteljima šaljemo na adrese.

podlapaca 2 podlapaca 3 podlapaca 4

Tags: sveti Luka, Podlapača

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice