Udbina

Na Zavalju blagoslovljena obnovljena kapela u župnom groblju

Written by Želimir Prša on . Posted in Udbina

zavalje kapelica(Zavalje, 1.11.2017.) - Na blagdan Svih Svetih zavaljski plovan vlč. Dino Rupčić blagoslovio je obnovljenu grobljansku kapelu Svetog Križa u župnom groblju u Zavalju. Također nakon nekoliko godina je ponovno obnovljena tradicija služenje mise u groblju. Župnik se zahvalio svima koji su pomogli ovoj obnovi što novčanim sredstvima, što radom.

Ova kapela je izgrađena dvadesetih godina 20. st za vrijeme župnika Frana Domineza. Ova kapela nije zapaljena u Domovinskom ratu niti devastirana, ostao je sav inventar. 2006. godine za župnika Mile Ivančić kapela sv Križa u župnom groblju je zaštićena od propadanja. Napravljena je nova fasada, postavljena betonska ploča, nova krovna konstrukcija i crijep, vraćen joj je izvorni oblik s malim zvonikom i postavljeno zvono koje je elektrificirano.

Kapela je spašena od propadanja, ali 2017. godine župnik Dino Rupčić ju je odlučio dodatno uljepšati. Promijenjena je dotrajala drvena stolarija plastičnom, ofarbana vanjska fasada, ofarbana unutrašnjost postavljene podne pločice, nove instalacije i rasvjeta te je i sakralno uređena i stavljena u potpunu funkciju bogoslužja (sprovodne mise, Svi Sveti, sv. Križ). 

Želimir Prša

zavalje kapelica b

zavalje kapela

Tags: Zavalje, kapela, Sveti Križ

Ispis