Udbina

Krbava broj 5

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Udbina

udbina krbava broj 5(Udbina, 31.12.2017.) - U božićno vrijeme iz tiska je izišao peti broj Krbave, godišnjaka Udbinskog dekanata., najmlađeg dekanata Gospićko-senjske biskupije kojeg je biskup Mile Bogović obnovio 2012. godine. Glavni urednik Krbave je zadnje dvije godine župnik i dekan udbinski i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika preč. Josip Šimatović, dok uredništvo čine Tino Labrović, Božo Mandurić, Mile Čančar, Dino Rupčić i Goran Antunović. Lektor je s. Robertina Medven, a u nakladi 1000 primjeraka tiskan je u Tiskari Šuljić u Rijeci. Na naslovnici dominira skupna slika za hodočašća pokreta Injigo na Udbinu a na zadnjoj stranici unutrašnjost filijalne crkve sv. Ivana Krstitelja u Smoljancu.

Nakon uvodne riječi urednika vlč. Josipa Šimatovića, poruku vjernicima Udbinskog dekanata uputio je biskup Zdenko Križić stavljajući značaj na Godinu obitelji u biskupiji. Krbava zatim donosi dio poruke pape Franje povodom 1. Svjetskog dana siromašnih objavljene 19. studenog ove godine, kao i božićnu poruku biskupa Križića. Krbava zatim izvještava o korizmenom hodočašću Slunjskog i Udbinskog dekanata u gospićku katedralu te svečanu euharistiju iz Boričevca s pokopom ostataka žrtvama obitelji Ivezića iz Brotnja. List daje i osvrt na dekanatski susret zborova.
Ponajveći dio godišnjaka Krbave posvećen aktivnostima župa Udbinskog dekanata Boričevca, Bunića, Gračaca, Lovinca, Palanke, Podlapače, Ričica, Rudopolja, Sv. Roka, Udbine, Korenice i Plitvica o čemu izvještavaju njihovi župnici. Krbava zatim donosi bogatu aktivnost u Nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika tijekom godine s težištem na proslavu Dana hrvatskih mučenika koji je ove godine predslavio šibenski biskup i bivši upravitelj udbinskog svetišta mons. Tomislav Rogić, kao i 2. Hodočašću Hrvatske kopnene vojske. Na koncu u rubrici „Razno i različito“ u listu se citiraju članci iz raznih portala koji kritički analiziraju i promišljaju brojne izazove života današnjeg čovjeka u kontekstu kršćanskog morala.
Udbinski dekanat osnovan je 1833. godine i djelovao je sve do 1969. godine kada je formirana nova Riječko-senjska nadbiskupija i kada je ukinut. Odlukom biskupa Bogovića Udbinski dekanat obnovljen je poslije više desetljeća 26. rujna 2012. godine izdvajanjem deset župa iz Gospićkog dekanata: i dvije iz Slunjskog.

Tags: Udbina, CHM, časopis

Ispis