bener

Udbina CHM

Hodočašće vojnog učilišta u CHM

chm vojno uciliste(Udbina, 18.2.2018.) - Na prvu korizmenu nedjelju, 18. veljače, u Svetište hrvatskih mučenika na Udbini hodočastili su djelatnici i polaznici Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, kadeti XIII. i XIV. naraštaja. Ovo je već druga godina kako djelatnici i kadeti prilikom dvotjednog zimskog kampa u vojarni “Josip Jović” u Podudbini nedjeljom posjećuju Svetište hrvatskih mučenika. Usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, djelatnici i kadeti su kao pravi hodočasnici pješačili više kilometara od vojarne do Svetišta.

Continue Reading

Ispis E-mail

Kalendar hrvatskih mučenika u znaku Stepinca na Hrvatskom križnom putu

udbina kalendar hrvatskih mucenika o stepincu(Gospić,13.9.2017.) - Gospićko-senjska biskupija je 13. godinu za redom izdala Kalendar hrvatskih mučenika koji je ove godine u znaku 20. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Time je nastavljena tradicija izdavanja vrlo vrijednih kalendara započetih još 2003. godine s temom Glagoljaškog blaga Like koju je biskupija izdala u suradnji s Maticom hrvatskom.

Continue Reading

Ispis E-mail

Drugo hodočašće Hrvatske kopnene vojske u Crkvu hrvatskih mučenika

udbina 11092017 07(Udbina, 11.9.2017.) - U ponedjeljak, 11. rujna održano je na 524. obljetnicu Krbavske bitke drugo hodočašće Hrvatske kopnene vojske u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Hodočašće je održano u organizaciji Vojnog ordinarijata a sudjelovalo je oko 500 vojnika, dočasnika i časnika iz cijele Hrvatske, a dio njih iz Slavonije je stigao dan ranije te je boravio u vojarni Josip Jović. Zbog jake kiše križni put nije održan od crkve sv. Marka Groba već u samoj Crkvi hrvatskih mučenika a predvodio ga je vojni kapelan s vojnog poligona Eugena Kvaternika kod Slunja vlč. Milenko Majić. Zatim je u Crkvi hrvatskih mučenika služena sveta misa koju je predvodio vojni biskup Jure Bogdan.

Continue Reading

Ispis E-mail

FOTOGALERIJA: Dan hrvatskih mučenika na Udbini - Križni put i misa

(Udbina, 9.9.2017.) - Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika u prostorima gdje se na današnji dan 1493. odvijala strašna i porazna bitka s Osmanlijama za hrvatski narod. Krbavska bitka bio je prijelomni trenutak i slom naše vlasti za dugo vremena. Od 2003., na 510 obljetnicu Krbavske bitke svake godine okuplja se Crkva u Hrvata kako bi molila i zahvaljivala za svaku žrtvu podnešenu za Hrvatsku slobodu i samostalnost. Danas je ovdje i Crkva hrvatskih mučenika, a može se reći i kompleks koji će podsjećati na vrijednost Domovine i žrtve života za Nju. Na taj spomen ide Križni put, ispod Udbine od crkvice Marko od Groba do Crkve hrvatskih mučenika na brijegu, u Udbini.
Središnje misno slavlje predvodio je biskup Tomislav Rogić, kojemu je Udbina župa i svetište bila zadnja služba u Gospićko-senjskoj biskupiji, odakle je pozvan biti šibenskim biskupom.
Pogledajte povelliku galeriju fotografija s ovih događanja.


Created with Flickrset for Joomla.

Ispis E-mail

Proslavljen Dan hrvatskih mučenika na Udbini na godišnjicu Krbavske bitke

udb dhm 2017 a(Udbina, 9.9.2017.) - U nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini održana je u subotu 9. rujna na 524. obljetnicu Krbavske bitke proslava spomena Dana hrvatskih mučenika i to 15. godinu za redom. Euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup i donedavni čuvar ovog nacionalnog svetišta mons. mr. Tomislav Rogić, a okupilo se blizu pet tisuća hodočasnika iz mjesne crkve, te pretežito onih iz susjednih biskupija Šibenske i Zadarske nadbiskupije.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskup u miru Bogović predvodio slavlje blagdana Male Gospe na Udbini

udb mala Gospa b(Udbina, 8.9.2017.) - Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović predslavio je u petak 8. rujna trećeg dana trodnevne duhovne priprave za proslavu Dana hrvatskih mučenika blagdan Male Gospe. Suslavili su čuvar svetišta vl. Josip Šimatović i sužupnik Udbine vlč. Jure Tutek. Glazbom je misu uzveličao župni zbor pod vodstvom s. Velimire Marinović.

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice