bener

Udbina

Tiskovna konferencija biskup Bogovića uoči proslave Dana hrvatskih mučenika

gs konf za tisak(Gospić, 23.8.2014.) - Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović održao je u subotu 23. kolovoza tiskovnu konferenciju u Gospiću povodom proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini koja će se obilježiti naredne subote 30. kolovoza. Konferencija je tradicionalno održana na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i spomendan u Republici Hrvatskoj. Konferenciju je vodio kancelar mr. vlč. Marinko Miličević a uz biskupa su govorili čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskizh mučenika na Udbini mons. mr. Tomislav Rogić i ekonom biskupije vlč. Nikola Turkalj.

Za 2015. godinu kalendar je s tematikom pisanih svjedočanstava najhrabrijih mučenika Crkve u Hrvata osuđenih na smrt, kod kojih, iako su bili osuđeni na smrt, nije prevladala mržnja, već vjera i praštanje, što se jasno vidi u njihovim oproštajnim pismima.

Govoreći o skoroj proslavi Dana hrvatskih mučenika biskup Bogović je ukazao na važan jubilej ove godine a to je 300. obljetnica posvete crkve sv. Nikole biskupa na Udbini porušene 1942. godine nakon progona katolika s Udbine o čemu je sve zabilježeno u jednom poglavlju najnovije biskupove knjige Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti. Biskup je zatim najavio novi, jubilarni deseti broj glasila Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH kao i Crkve hrvatskih mučenika, Hrvatske vjernosti. Naslovnica časopisa na kojoj dominiraju dvije fotografije, Ivana Pavla II ispred CHM i partizanski spomenik u Srbu s prvom puškom i vilama ustvari preslikavaju napetosti dvaju struja u današnjoj Hrvatskoj, one koju simbolizira križ i one druge s prvom puškom. Konačno, biskup je predstavio i novi kalendar hrvatskih mučenika koji svih zadnjih godina tematski prema mjesecima prati pojedini segment značajan za mučeništvo.

Za 2015. godinu kalendar je s tematikom pisanih svjedočanstava najhrabrijih mučenika Crkve u Hrvata osuđenih na smrt, kod kojih iako su bili osuđeni na smrt nije prevladala mržnja, već vjera i praštanje, što se jasno vidi u njihovim oproštajnim pismima.

Biskup je novinarima dao i svoje pisano priopćenje povodom komemoracija žrtava u Jadovnom.
Mons. mr. Tomislav Rogić upoznao je novinare s novostima u svetištu Crkve hrvatskih mučenika. U tijeku je izrada triptiha Kuzme Kovačića koji će biti postavljen na prostor iza oltara crkve za proslavu Dana hrvatskih mučenika 2015., izradi novih orgulja, skorom postavljanju vitraja hrvatskih mučenika u dnevnoj kapeli Kraljice mučenika kao i blagoslovu križnog puta u istoj. Vlč. Nikola Turkalj je na kraju izvijestio o tehničkim detaljima proslave na kojoj se očekuje 5 tisuća hodočasnika uz zahvalu državnim tijelima od općine Udbina do LSŽ na pomoći u organizaciji.

Tags: CHM, DHM, mons. dr. Mile Bogović, mr. Tomislav Rogić

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice